Ha a Bitcoin egy zsebszámológép, akkor az Ethereum az okostelefon – így találta ki Buterin az Ethereum ötletét

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója, a Business Insidernek adott interjújában beszélt arról, hogy hogyan is találta ki a kriptoszféra máig is egyik legmeghatározóbb hálózatának ötletét.

A blokklánc sokkal többre képes, mint amit a Bitcoin limitált funkcionalitása enged – és itt jött a képbe az Ethereum

Bár a legtöbben Vitalik Buterin nevéhez ma egyértelműen az Ethereum megalkotását társítják, a még most is csak 28 éves fiatal programozó már a hálózat megalkotása előtt is aktív tagja volt a kriptoszférának. Elmondása szerint először 2011 körül hallott a bitcoinról. Ezt követően nagyjából két évig minden kriptós tevékenysége a BTC körül forgott; ennek részeként alapította meg pl. a Bitcoin Magazine nevű online híroldalt is. Nem sokkal később pedig az egyetemet is otthagyta, amikor egy igazán nagyon potenciállal rendelkező ötlete támadt: miszerint a blokkláncot korántsem csak egy peer-to-peer valutának a megalkotására lehet felhasználni.

„Egy beépített programozási nyelvvel rendelkező blokklánc ötlete volt az, ami szerintem a legegyszerűbb és leglogikusabb módja volt egy olyan platform építésének, amelyet számtalan dologra lehet később felhasználni” – mondta Buterin a BI-nak adott interjújában.

Az Ethereum alapötlete igazából egy nagyon egyszerű helyről érkezett. Buterin abból indult ki, hogy mi volt a legnagyobb problémája a Bitcoin hálózatával. Ez nem volt más, mint a kriptók ősatyjának limitált funkcionalitása.

„Gondolj rá úgy, mint a zsebszámológép és egy okostelefon közötti különbségre. A zsebszámológép egy dolgot csinál, és azt nagyon jól csinálja, de valójában az emberek egy csomó más dolgot is akarnak csinálni. És ha van egy okostelefonod, akkor az okostelefonodon belül van egy számológéped is applikációként. Van zenelejátszód is egy applikációként. Van egy böngésződ is egy appként és nagyjából minden egyéb is.”

S bár a példa viszonylag leegyszerűsített, az Ethereum alapgondolatát, és azt, hogy Buterin ezzel mit is akart elérni, jól bemutatja. „Ugyanezt az ötletet veszed – a rendszerek erejét növelni azáltal, hogy általánosabb felhasználást teszel lehetővé – és ezt a blokkláncok esetében is felhasználod” – tette hozzá Buterin az interjú végén.

Vitalik Buterin egyébként 2022-ben is sűrű évet tudhat maga mögött. A folyamatos fejlesztések mellett még egy montenegrói állampolgárság megszerzésére is volt ideje; sőt, a Time magazin első NFT címlapjára is ő kerülhetett fel idén tavasszal.