NFT-t bocsát ki a Time magazin: címlapon Vitalik Buterin, az Ethereum atyja

Az amerikai Time magazin bejelentette, hogy a világon elsőként kiad egy teljes NFT-napilapot, címlapon a 28 éves Vitalik Buterin, avagy az Ethereum feltalálójával, akinek bizony „van egy-két aggálya a feltörekvő projektekkel kapcsolatban”.  

A szóban forgó NFT-kiadvány a 2021-ben útjára indult LITDAO projekttel együttműködve jelenik meg, amely lehetővé teszi a büszke tulajdonosok számára, hogy a magazint teljes egészében egy interaktív digitális alkotásként olvasgathassák. Az izgalmak pedig tovább fokozódnak, hiszen nemrégiben a magazin szárnyai alá fogadta Will Ban web 3.0 speciálisát is, aki a kiadványt az internet harmadik generációs projektjeként kívánja megalkotni. A csapat reméli, hogy „feltárhatják a lehetőségek tárházát és egyedülálló értékeket nyújthatnak a fogyasztóiknak”, továbbá elárulták azt is, hogy ötletüket a Foto Vault, azaz az első blokkláncon kiadott fotókönyv inspirálta:

Úgy gondoltuk, hogy a legelső interaktív magazin blokkláncon történő kiadása – nem is beszélve arról, hogy Vitalik Buterin a címlapon és a számon belül is szerepel – különleges csemege lehet az elkötelezett közösségi tagjaink számára” – mondták.

Mindezidáig a Time web 3.0 kezdeményezései több mint 10 millió dollár bevételt hoztak a magazin számára, és mára már egy több mint 25 000 művészből, NFT-gyűjtőből és -rajongóból álló közösséggel, illetve mintegy 5000 TIMEPiece-tulajdonossal büszkélkedhet. Mindez egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a napilapok, a weboldalak és a tartalomgyártók számára a web 3.0 és az NFT-k új kezdetet, egy teljesen új bevételforrást jelenthetnek – hogy a digitális korszakban is nyereségesek maradhassanak.

Él és virul a LITDAO, egyre több projektet jelentet meg

Ami a LITDAO törekvéseit illeti, nemrégiben elindította egy másik projektjét is, avagy Robert De Niro Oscar-díjas színész arckifejezéseiből álló digitális alkotását. Mindezt megelőzően a LITDAO első koncepciója az volt, hogy „a könyv jogát az olvasóra és az NFT tulajdonosára ruházza át”, eltávolítva a fránya harmadik feleket a tranzakcióból, és nagyobb hatalmat adva az alkotás felett a fogyasztók és művészek számára.

Mivel a Time folyamatosan feszegeti a web3 ökoszisztémán belüli lehetőségeinek határait, a magazin blokkláncon való futtatása természetesnek számít márkánk számára, és tisztában voltunk azzal is, hogy a közösségünk nagyra értékelne egy ilyen számot” – vallotta be Keith Grossman, a Time elnöke.

A kriptók hercegének azért van egy-két aggálya

Vitalik Buterin ezennel egy dencetralizált protokollon, „a blokkláncon fog élni”, ami pedig a legjobb, hogy a magazin tulajdonosai betekinthetnek a kulisszák mögé, és akár interakcióba is léphetnek az ETH megálmodójával.

Hogy őszinték legyünk, a magazin és a LITDAO együttműködése, valamint Vitalik Buterin bevétele a buliba egy elképesztően zseniális és nagy potenciállal bíró lépésnek tűnik. A címlapsztori címe („The Prince of Crypto Has Concerns”) ugyanakkor arra utal, hogy Buterin maga is elutasítja azt az elképzelést, hogy egyetlen személy uralkodjon a hálózat jövője felett. Nemrégiben aggodalmát fejezte ki a decentralizált pénzügyek (DeFi) és az NFT-k dominanciája, a Bored Ape Yacht Clubszégyentelen vagyonmegnyilvánulásai“, valamint tranzakciós díjak emelkedése és a „túlbuzgó befektetők” miatt is. Mindenesetre úgy véli, hogy az Ethereum a „majmokon” túl egy sokkal nagyobb és komolyabb forradalom házigazdája lesz, és az emberek életének legfontosabb aspektusába fog behatolni.

Buterin reméli, hogy az Ethereum lesz a mindenféle társadalmi és politikai kísérletezések kiindulópontja: igazságosabb szavazási rendszereknek, városterveknek, egyetemes alapjövedelemnek, közmunkaprojekteknek… Mindenekelőtt ugyanakkor azt szeretné, ha a blokklánc ellensúlyt képezzen a tekintélyelvű kormányokkal szemben, és megdöntse a Szilícium-völgy fojtogató hatalomra vágyását a digitális életünk felett.” – olvashatjuk a magazinban, melyben Andrew Chow, a magazin riportere Buterint „a világ egyik leglenyűgözőbb és vitathatatlanul legfontosabb embereként” emlegeti.