„Ha a Goldman Sachs megkedveli a Bitcoint, akkor szerintem elrontottunk valamit” – Neha Narula, az MIT munkatársa

A Bitcoin (BTC) általános adoptációja elsősorban arról szól, hogy gazdag befektetők és óriási szervezetek helyett a hétköznapi emberek használják a Bitcoin hálózatotfejtette ki Neha Narula, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Digitális Valuta Kezdeményezés csoportjának igazgatója.

Narula és Elizabeth Stark, a Lightning Labs ügyvezetője (egy Lightning Network szoftverfejlesztő cég) a Bitcoinról és a Lightning Networkről beszélgettek egy online konferencián a hét elején.

A mainstream adoptáció nem az intézményi elfogadottságot jelenti

„Gyakran elfelejtjük, hogy a mainstream adoptáció nem egyenlő az intézményi adoptációval. Nem azt jelenti, hogy egy csomó tehetős ember Bitcoin eszközöket tart, abból a célból, hogy a vagyonát ilyen módon halmozza. Egyszerűen nem ezt jelenti a mainstream elfogadottság”, mondta Narula. Elmagyarázta azt is, hogy számára azt jelenti, hogy a hétköznapi emberek azok, akik a hálózatot használják.

„Függetlenül attól, hogy valaki kriptovaluta tartásra használja, mert az a megtakarításainak részét képezi, vagy a Lightning Networköt használja fizetésre (…)” – tette hozzá.

Stark a beszélgetés során felhozta, hogy a Bitcoin Twitter jelentős része felhördült a Goldman Sachs múlt heti prezentációján. A befektetési bank szerint „a kriptovaluták, mint a Bitcoin nem számítanak eszközosztálynak”.

Stark és Narula egyetértettek abban, hogy a Bitcoint használóknak nem érdemes törődnie az efféle kijelentésekkel.

Ha a Goldman Sachs megkedveli a Bitcoint, akkor szerintem elrontottunk valamit” – mondta Narula.

Nem szabad kedvelniük a Bitcoint. Nem akarjuk, hogy Jamie Dimon (a JPMorgan Chase bankigazgatója) azt mondja, hogy a Bitcoin nagyszerű. Megértem, hogy az emberek azt szeretnék, hogy a számok egyre feljebb kússzanak, de hosszú távon kell gondolkodnunk. Mindenkinek át kell gondolnia, hogy mi ez valójában és milyen értéket képvisel. Ez nem csak egy eszköz felpumpálásáról szól.

Ha Bitcoin fejlesztéseket akarunk látni, vissza kell adnunk a rendszerbe

A virtuális konferencián még értekeztek arról is, hogy mik a Bitcoin kulcsfontosságú fejlesztési területei, illetve, hogy a fejlesztők finanszírozása hogyan zajlik. Sok altcoin esetében például az ICO lehetővé teszi, hogy félretegyenek fejlesztésre, de a Bitcoin esetében ez sokkal inkább ad-hoc módon működik.

Narula szerint ez nem feltétlenül tragikus, mert szerinte a szofisztikáltabb befektetők és intézmények tisztában vannak vele, hogy vissza kell adniuk ahhoz, hogy a rendszer robusztusabb legyen.

Kapcsolódó:

A kiemelt kép forrása egy képernyőfotó Neha Narula 2016-os TED Talkjából.