Stabilcoin lesz vajon a mainstream pénzügy alternatívája?

A Bitcoin népszerűsége ellenére is nehéz olyan embereket találni, akik meg tudnák magyarázni vagy legalábbis megérteni a digitális valuta alapjául szolgáló technológiát.

Az egyik fő ok, amiért az emberek tudnak is valamit a Bitcoinról, az a 2017-es áremelkedésének köszönhető, amikor a BTC árfolyama elérte a 20.000$-t. És ez az egyik fő oka is annak, hogy az emberek többsége nem hajlandó a Bitcoint vagy más kriptovalutát bevezetni a mindennapi pénzügyeikbe – nem tudják, mit kínálnak.

De van remény!

A kripto-közösség és a velük együttműködő nagyvállalatok olyan alternatív módszert találtak ki, mely kihasználja a kriptovaluták előnyeit, valamint kijavítja hibáit és hátrányait. Ezt az új módszert stabilcoin-nak hívják.

A kriptovaluták bevezetésének célja a pénzügyek megváltoztatása

A kriptovaluta a pénz digitális változata, amit olyan pénzügyi célokra lehet felhasználni, mint a vásárlás, közművek fizetése, online rendelés, stb. Blokklánc rendszerre épül, amely sokban különbözik a hagyományos monetáris rendszerhez képest.
Ahogy egyre több ember kezdte használni a kriptovalutákat, úgy egyre több hibájára is fény derült.

Visszatérve a Bitcoin-ra, a hirtelen áremelkedés, amely hozzájárult a népszerűségének növekedéséhez, szintén hírhedtté tette értékállóságának gyors váltakozása miatt. Ennek oka az, hogy a magas volatilitási ráta nem garantálja, hogy a mai értékéről holnap nem csökken számottevően. Valójában drasztikus árfolyam változások akár néhány órán belül is bekövetkezhetnek.

De a magas volatilitás nem az egyetlen hátránya a kriptovalutáknak. Jónéhány alkalommal elkövetett drága kibertámadások szintén hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek megkérdőjelezzék a kriptovaluták biztonságát, melyről a kriptokészítők áradoztak.

A remény talán nem veszett el teljesen

Ahogy fent is említettük, talán van még remény. Egy csapat kriptofejlesztő felismerte a már tárgyalt hibákat, és elkezdtek kidolgozni egy olyan kriptovalutát, ami a fent bemutatott tradícionális valutáknál megbízhatóbb. Az új termék neve a stabilcoin.

A stabilcoinok örökölték a kriptovaluták legnagyobb előnyeit: képesek a határokon átnyúló tranzakciókat bármilyen szabályozás vagy járulékos költség nélkül végrehajtani, ellentétben a mai bankrendszerrel. Emellett a tranzakciók elképesztő gyorsasága is fontos tényező. A villámgyors internet-sebességek kihasználásával lekörözik a hagyományos banki kapcsolatokat, ahol egyes tranzakciók napokig is tarthattak.

De talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy a stabilcoinok lehetőséget teremtettek az érték hosszú távú tárolására anélkül, hogy a volatilitás miatt elveszítené azt. Valójában ez volt a fő oka annak, hogy a stabilcoinokat létrehozták. Még a neve is arra utal, hogy egy digitális érme, amely stabil – más kriptovalutákkal ellentétben.

És ezt a hatást a stabilcoinoknak a hagyományos valutákhoz való rögzítésével sikerült elérni. Ezek az értékek lehetnek más valuták, például USD vagy EUR, vagy biztosítékok, mint például áruk vagy részvények. Ily módon, ahelyett, hogy a változó piac erőitől függne és nagyon volatilis lenne, a stabilcoinok a tradicionális eszközöktõl függenek, amelyek sokkal stabilabbnak és megbízhatóbbnak bizonyultak – tehát mindennapi pénzügyi tranzakciókban használhatók.

stabilcoin

Nagy cégek is beszállnak a stabilcoin játékba

Az egyik legnépszerűbb stabilcoin a Facebook Libra – egy kezdeményezés, amelyet a vállalat 2019 közepén hirdetett meg.
A Libra – amely jelenleg még messze vannak a megvalósítástól – az USA dollárhoz, euróhoz, angol fonthoz, japán jenhez és szingapúri dollárhoz van kötve. Ez azt jelenti, hogy négy kormánynak és egy szupranacionális testületnek van befolyásoló szerepe a Libra árában.

Mivel az olyan stabilcoinok, mint a Libra vagy az USD Tether, a hagyományos értékekhez kapcsolódnak, a jelenlegi gazdasági rendszerbe beágyazódtak. Ebből kifolyólag a kormányok igen érdeklődően fordulnak feléjük. De ezúttal nem ellenszenvesen közelítenek. Ehelyett a stabilcoinokban látják a jövőt és a lehetőséget. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerint nagy a kereslet a stabilcoinok iránt a piacon, és az EU kormányának erre készen kell állnia.

A kormányok is ki akarják venni részüket a jóból a stabilcoin által

A megnövekedett megbízhatóságon túl a kormány látta a stabilizálódás és az adóbeáramlás növelésének lehetőségét. A hagyományos adóbeszedési rendszerben a készpénzügyleteknek csak egy kis részét adóztatják megfelelő módon – azaz a bejövő pénzek csupán 14% -a kerül állami kézbe.

Ennek az az oka, hogy a felügyeleti folyamatok nem elég kifinomultak ahhoz, hogy nyomon követhessék a piacon bekövetkező összes fizetési tranzakciót. De a stabilcoinok bevezetésével a helyzet jobbra fordulhat. Mivel a kriptovaluta be van ágyazva a blokkláncba, az azzal végrehajtott tranzakciók biztonságos helyen tárolva vannak, anélkül hogy bárki hozzáférne vagy módosíthatná. Ily módon a kormány jobban képes lesz ellenőrizni a tranzakciókat, és automatikusan megkapni a belőlük származó adókat.

Nincs ATM, készpénzbűnözés vagy rejtett adók

A stabilcoinok bevezetése felszabadít minket a hagyományos készpénzfizetések nehézségeitől.

Először is, a stabilcoinok miatt nincs szükség az ATM-ekből való készpénzfelvételre, amely nyilvánvalóan nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé.

Emellett mivel a valuta teljesen digitális és rejtjelező algoritmussal védett, sokkal nehezebb ellopni, mint a tényleges készpénzt.

A kormány pedig megkapja a neki járó részesedést az adók automatikus beszedésével. Ily módon az állam képes lesz több állami projektet elindítani, és pontosabb költségvetési előrejelzéseket készíteni.

A remény jele, a stabilcoin hajnala

Ahogy a jelenlegi fejlesztések is sugallják, a blokklánc technológia nincs egyáltalán halálra ítélve. A stabilcoin megjelenése – a kriptovaluták finomított változata – fordulópontot jelenthet a tömeges blokklánc folyamatok bevezetésében.

Tehát úgy tűnik, hogy a blokklánc végre képes lesz elérni a mainstream pénzügyeket több mint egy évtizedes küzdelem után. És mindez a stabilcoinoknak lesz köszönhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.