Háború az anonimitás ellen? Újabb darknet piac razziát tartottak, milliókat foglaltak le kriptóban a hatóságok

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) tegnap jelentette be újabb darknet piaci razziájának eredményét. A razzia során a rendfenntartók 179 embert tartóztattak le és mintegy 6,5 millió dollárt foglaltak le kriptovalutákban és készpénzben, de 500 kilogramm kábítószer és 63 lőfegyver is horogra akadt.

A DisrupTor nevű akció során a bűnüldöző szervek a Wall Street Market darknet piactér 2019-es lekapcsolása során nyert információkat használták fel. A művelet az Europol és a DOJ közös opioid és darknet elleni csoportja (JCODE) hajtotta végre.

A lefoglalt adatok szálait követve a két ügynökség további darknetes kábítószer-kereskedőket fogott el, akiktől 6,5 millió dollárban foglaltak le ,kriptovalutákat és készpénzt az említett fél tonna kábítószer és lőfegyverek mellett. A hatóságok 123 főt Észak-Amerikában, további 58-at pedig Európában, elsősorban Németországban tartóztattak le.

A letartóztatottak a kábítószereket az AlphaBay, Empire és DeepSea piactereken árulták, amiknek többsége mára megszűnt.

A razzia kapcsán DarkDotFail, egy identitását fel nem fedő újságíró kikelt az amerikai igazságügyi minisztérium nagy csinnadrattával bejelentett razziája ellen. Szerint a razzia fontossága túl van fújva kijelentve, a “nemzetközi bűnüldöző szervek kilenc hónapig dolgoztak együtt, hogy kevesebb lőfegyvert foglaljanak le, mint ami egy Trump-rendezvényen összegyűlik és kevesebb pénzt foglaltak le, mint amit a HSBC bank mos tisztára egy nap alatt.

Hozzátette egy másik tweetben, a bűnüldöző szervek nem a darknet piacterek ellen folytatnak hadjáratot, hanem az anonimitás ellen hozzátéve, a darknet “piaci bevétel egy lényegtelen kerekítési hiba a globális droggazdaságban. Miért invesztálnak a kormányok ilyen sokat Tor felhasználók levadászásába?”.

A blockchain elemző Chainalysis cég friss adatai azt mutatják, hogy csak az elmúlt héten mintegy 4 millió dollár értékű Bitcoin érkezett a darknet piacterek tárcáiba. A darknet szolgáltatók (mint letétkezelők) mintegy 500 000 Bitcoin ügyfélletétet kezelnek, ami körülbelül 5 milliárd dollár. Ez 1000-szer annyi, mint amennyit a razzia során lefoglaltak és mégis, csepp a tengerben ha az illegális drogkereskedelem teljes egészét nézzük, ami az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint évente 300 milliárd dollárt mozgat meg.