Hackathon nyertese Ethereum pénztárcát kínál a Google Sheets-en

Az idei Ethereum Hackathon nyertese, a Sheetcoin lett. A projektje keretében a Google Sheets-et Ethereum pénztárcává alakították át, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az ERC20 tokeneket közvetlenül a böngészőjükből elküldhessék bármilyen Gmail címre. A projekt, amely alapvetően egy Google Sheets oldallánc, biztosítja az OAuth-al folytatott tranzakciókat.

A Google Sheets Ethereum pénztárca nyerte az idei Hackathont

A skálázhatóság hiánya és a magas ára miatt nemrégiben felmerült viták ellenére az Ethereum továbbra is az egyik legnépszerűbb blokklánc projekt a világon. Az Ethereum Hackathonok ezért fejlesztők ezreit vonzzák évente, akik mindannyian a hálózat leginnovatívabb projektje címért versenyeznek.

Az idei ETHWaterloo-t a múlt héten tartották, melyen 65 különféle projekt szerepelt. A torontói rendezvény szervezői szerint ezzel az Ethereum Hackathon projektek száma meghaladja az 1000-et.

A leghíresebb projekt, amely az Ethereum Hackathonból került ki, a CryptoKitties, egy Ethereum gyűjtő játék, amely hálózata többször is lebénult a hihetetlenül nagy forgalom miatt. Ebben az évben azonban a Hackathon nyertese egy sokkal ambiciózusabb projekt volt, amely a hálózatot közelebb hozhatja a mainstreamhez.

A Hackathon idei győztesét Sheetcoin-nak hívják. A csapat azzal nyűgözte le a zsűrit, hogy egy Google Sheet-et Ethereum pénztárcává változtatott. A Sheetcoin színfalai mögött dolgozó fejlesztők egy Google Sheets oldalsó láncot építettek az Ethereumba, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az ERC20 tokeneket bármilyen Gmail címre elküldhessék.

Különlegessé teszi a projektet még az is, hogy a token címzettjének nincs szüksége kripto pénztárcára. Ehelyett minden címzettnek Google fiókkal kell rendelkeznie. A beérkezett tokeneket ezután bármilyen kriptovaluta pénztárcába át lehet rakni.  A Sheetcoin teljes mértékben az Ethereumhoz csatlakozik.

A The Defiant szerint a Sheetcoin-on keresztüli tranzakciók OAuth-ot használnak, amely egy olyan biztonsági szabvány, mely hozzáférést biztosít az információkhoz anélkül, hogy magánjellegű adatokat, például jelszavakat fedne fel.

A biztonság és az adatvédelem uralja a Hackathon projekteket

Nemcsak a Sheetcoin volt olyan projekt, amely nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra. Miközben a legtöbb Hackathon pályázat DeFi-projektet fejlesztett ki, addig számos döntős biztonsági és adatvédelem-központú alkalmazásokat készített.

A Hackathon öt legnagyobb projektje, az Eth P2P VOIP, az Ethereum hálózatot használta a telefonhívások biztonságának növelésére. A projekt megakadályozza a spam hívásokat, a SIM kártya cseréjét és az adatgyűjtést azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Ethereum címet hívjanak.

A DeFi Custody Wallet egy olyan intelligens szerződés, amely bevezette a „dead-man switch” funkciót. A mechanizmus az összes pénzt egy előre megadott pénztárca címére küldi, ha a pénztárcát meghatározott ideig nem használják.

Míg ezek a projektek semmi olyat nem mutattak, amiről ne tudna a szektor, mégis mindegyik érdekes, gyakorlati megoldásokat kínált a kriptoipar rendszeresen felbukkanó problémáira.