Itt a vége? Összeomlóban a CryptoKitties világa a legújabb számok szerint

A kezdeti nagy lelkesedés után megtorpanni látszik az érdeklődés a CryptoKitties blokklánc alapú játék iránt.

CryptoKitties – a gyűjthető digitális macskák játéka

Tavaly novemberben bombaként robbant be a köztudatba a CrytoKitties. Az ethereum blokklánc alapú applikáció célja, hogy cicákat szerezzünk, melyek különféle tulajdonságokkal (“cattributes”) rendelkeznek. Lehet a cicákat tenyészteni is, valamint adni és venni a játék saját piacterén. Úgy tűnik sokan azonban csak a gyors meggazdagodás jegyében szálltak be a macska bizniszbe – a kripto cicák pedig most a nyakukon maradnak.

cryptokittiesA Business Insider szombati cikke szerint márciusban további 12 millió dollárt öntöttek az applikációba a befektetők azután, hogy korábban már a játékosok is több millió dollárt pumpáltak a hálózatba. De mindez lehet hiába volt.

Egy átlagos tokenhez képest a CryptoKitties abban különbözik, hogy itt nem minden token (= virtuális macska) ér ugyanannyit. Mindegyik token egyedi (úgynevezett non-fungible token (NFT)),  így egyedi értéke is van. Korábban az volt a CryptoKitties nagy újítása, hogy lehetőséget ad az egyedileg gyűjthető tárgyak biztonságos digitális tárolására. Biztonsággal nincs is gond, sokkal inkább az értékmegőrzéssel.

Ahogy a kriptopénzek iránti érdeklődés is alább hagyott az utóbbi hónapokban, úgy csökkent a CryptoKitties hálózat kihasználtsága is – mely együtt jár a macskák árfolyam esésével is. A tranzakciók száma 98%-al esett vissza tavaly decemberhez képest. A napi aktív felhasználók száma is harmadára esett vissza. A korábbi 40 dollár feletti átlagos ár helyett ma már csak 5 dollár körül cserélnek gazdát a cicák. Így a napi forgalom 21 ezer dollárra csökkent. A korábbi decemberi csúcs, a napi 2,3 millió forgalomhoz képest ez drasztikus visszaesés. Összesen 700 ezer CryptoKittiest árulnak jelenleg, de ebből csak 4200 cserélt gazdát az elmúlt egy hét során a statisztikák szerint.

Az elemzők szerint ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy a spekulatív buborék kipukkadt az egyedi token (NFT) játékok piacán.