2024 első negyedévében az ellopott pénzeszközök több mint felét sikerült visszaszerezni

Az idei első negyedévében 67 hackertámadás történt, amelynek következtében több mint 824 millió dollár pénzeszközt tulajdonítottak el.

A Hacken nemrég közzétett jelentése szerint a támadások leggyakoribb fajtája a belépés ellenőrzésének áttörése (breaches in access control) volt 26 alkalommal, amely lehetővé tette a hackerek számára, hogy beszivárogjanak a rendszer létfontosságú elemeibe. Ennek során 682 millió dollárt sikerült megszerezniük, ami az összes ellopott pénzeszközök értékének 83%-át tette ki.

Az összes eltulajdonított eszköz 66%-át négy támadás során sikerült megszerezniük. Ezek közé tartozik a Playdapp játékplatform 290 millió dolláros vesztesége, a Ripple társalapítójának, Chris Larsen pénztárcájának feltörése során ellopott 112 millió dollárnyi vagyon, az Orbit híd ellen elkövetett 80 millió dolláros hackertámadás, valamint a Blast Web3 játékprotokolljának, a Munchablesnek a feltörése során elvesztett 63 millió dollár.

A tokenprojektek szintén jelentős célpontnak számítottak a hackerek számára, akik 19 alkalommal követtek el támadást ellenük. Őket követik az egyéb projektek ellen irányult támadások 10 incidenssel, majd pedig a hitelezési protokollok 9 jelentett esettel. A játékplatformok, élükön a Playdapp, szenvedték el a legnagyobb veszteséget. A legnagyobb pénzügyi veszteség terén a második helyen a feltört tárcák tették ki, amelyek jelentős személyekhez, DAO-khoz, tokenekhez, hidakhoz és CeFi platformokhoz tartoztak, és olyan személyeket érintettek, mint amilyen Chris Larsen vagy Jeffrey Zirlin.

Pozitívak az adatok

A jelentős veszteségek ellenére a Hacken megállapította, hogy mintegy 444 millió dollárt sikerült visszaszerezni vagy befagyasztani, ami az összes ellopott összeg 54%-ának felel meg. A vállalat továbbá megjegyezte, hogy ezen erőfeszítés figyelemre méltó előre lepésnek számít a kriptoiparon belül.

Az ellopott pénzeszközök visszaszerzéséhez olyan tényezők járultak hozzá, mint a hackerek által visszaadott pénz fejpénzért cserébe, vagy a fehér kalapos hackerek beavatkozása a visszaszerzésükbe.

„A private key feletti ellenőrzés elvesztése továbbra is a leggyakoribb támadási forma, amely az összes elvesztett pénzeszköz 83%-átnak az elvesztéséért felelős. Pozitív viszont, hogy az ellopott pénzeszközök több mint felét visszaszerezték vagy befagyasztották. Ez nagy előrelépést jelent a korábbi évekhez képest, így arra számítunk, hogy ez az idő múltával tovább javul majd.” – mondta Edgar Pavlovski, a Hacken vezető blokklánc kutatója.

Egy másik jelentés szerint 2024 első negyedévében csökkent a kriptovalutával kapcsolatos veszteség. Immunefi blokklánc-biztonsági cég adatai alapján 23%-kal csökkentek a hackelések és csalások miatti veszteségek 2024 első negyedévében 2023 azonos negyedévéhez képest.