Hackerek a darkneten akár 300 dollárért is árulnak kriptotőzsde számlákat

A Privacy Affairs online adatbiztonsági szolgáltató április 24-én kiadott “The Dark Web Price Index” című elemzése szerint a kiberbűnözők mindenféle csalárd módon megszerzett pénzügyi számlainformációt és kriptotőzsde fiókokat árulnak a darkneten.

Privacy affairs hacker kriptotőzsde számlák

A jogosulatlanul megszerzett hitelesített kriptotőzsde számlák ára a következőképpen alakul:

  • Kraken ellenőrzött fiók: 1170 USD
  • Binance ellenőrzött fiók: 410 USD
  • Crypto.com ellenőrzött fiók: 300 USD
  • Coinbase ellenőrzött fiók: 250 dollár
  • Bittrex fiók: 30 dollár

A Dark Web Price Index jelentés szerint a fiókadatokért fizetett árak sokat emelkedtek a tavalyi árakhoz képest. 2022-ben a hackerek mindössze 260 dollárt, illetve 250 dollárt kértek egy ellenőrzött Kraken és Binance számlákért. A feltört fiókokkal könnyen ki lehet játszani a népszerű kriptotőzsdéken a Know Your Customer (KYC) intézkedéseket.

A jelentés szerint a darknetes listán azonban nem csak a kriptotőzsde számlák szerepelnek. A legfeljebb 5000 dolláros egyenlegű hitelkártyák számlainformációit mindössze 110 dollárért, míg a 2000 dollárral rendelkező egyenlegű online bankszámlák bejelentkezési adatait 60 dollárért adják el.

Privacy Affairs
A közösségi média fiók bejelentkezési adatok szintén elérhetők, beleértve a feltört Facebook-, Airbnb- és Gmail-fiókokat is, amelyek ára 25 dollártól kezdődik.

Nagyon sok kárt okoznak az ellopott számlaadatok

A megdöbbentő új adatokkal kapcsolatban egy közleményében Miklós Zoltán, a Privacy Affairs biztonsági elemzője azt mondta, hogy az internetezőknek minden eddiginél óvatosabbnak kell lenniük személyes adataikkal.

“Ha valaki ráakad a pénzügyi adataidra vagy a közösségi oldalakhoz kapcsolódó bejelentkezési adataidra, akkor a fent említett árakon árulják azokat a darkneten.” – magyarázta Zoltán.
“Jó esély van rá, hogy sokkal többre értékeled te ezeket a dolgokat, mint ők, akik aprópénzért árulják.”

A népszerű kriptotőzsdéken lévő fiókok feltörése egyre nagyobb problémát jelent az iparágban.

A közelmúltban az amerikai Coinbase kriptotőzsde ügyfele pert indított a cég ellen a számláját ért támadás miatt. Azt állította, hogy “élete során megtakarított pénzének 90%-át” vesztette el, miután áldozatul esett a “SIM-csere” néven ismert támadásnak. Ezekben az esetben a csalók úgy szerzik meg az irányítást egy telefonszám felett, hogy ráveszik a távközlési szolgáltatót, hogy összekapcsolja a hacker telefonszámát az ügyfél SIM-kártyájával.