A kriptocsalók profi KYC szereplőket bérelnek fel a bukás elkerülésére

A kriptocsalók és hackerek egy új, egyszerű módot találtak arra, hogy elkerüljék a lebukást. A CertiK blokkláncbiztonsági vállalat bemutatta a bérelhető KYC-szereplők egy csoportját, amelyet a csalók használhatnak fel a kriptoközösségek átverésére.

Az évek során a csalók egyre kreatívabbak lettek abban, hogyan kerüljék el a lebukást. Számos illegális tevékenység alakult ki, az ajándék kriptoátverésektől kezdve a romantikus/online társkereső átverésekig.
A Better Business Bureau (BBB) Scam Tracker kimutatta, hogy a kriptoátverések a 2020-as hetedik legkockázatosabb csalástípusról a második legveszélyesebb tevékenységek közé emelkedtek 2021-ben.
Látva az ilyen tiltott tevékenységeket, számos kriptotőzsde, mint például a Binance és a Coinbase szigorú Know-Your-Customer (KYC) szabályozást és intézkedéseket vezzettek be. Úgy tűnik azonban, hogy a csalók erre is megtalálták a kiutat.

KYC

A KYC szereplők a rosszfiúknak dolgoznak

A CertiK blokkláncbiztonsági vállalat figyelmeztetést adott ki a “profi KYC-szereplők” miatt, akiket a csalók a rendszeres ellenőrzések megkerülésére használnak.

Ebben a sémában egy KYC-szereplőt kifejezetten azért bérelnek fel, hogy elvégezze a regisztrációt a csaló projekttulajdonosok nevében, akik egy belső hackertámadás vagy egy átverés előtt a kriptoközösség bizalmába akarnak férkőzni.

A blokkláncbiztonsági cég szerint nagyon könnyű és olcsó felbérelni valakit, hogy “KYC-t végezzen egy csaló vállalkozás számára“. Az árak akár 8 dollárig is lemehetnek felhasználóként a regisztrációs és azonosítási követelményektől függően egy kriptotőzsdei számla megnyitásához.

A CertiK elemzése hozzátette:

“Az ár növekszik, ha a KYC-szereplőnek bonyolultabb ellenőrzési folyamatnak kell megfelelnie, és jelentősen megugrik, ha a vevőnek olyan szereplőre van szüksége, aki egy olyan ország állampolgára, amely a pénzmosás szempontjából alacsony kockázatúnak minősített országnak számít. Így kisebb a valószínűsége annak, hogy megjelölik vagy elutasítják a regisztrációt, valamint sokkal több szolgáltatáshoz fér hozzá.”.

Összességében a biztonsági cég elemzői több mint 20 tőzsdén kívüli OTC (over-the-counter) piacot tudtak meghatározni, amelyek többsége a Telegram és a Discord szolgáltatásokon, valamint néhány alacsony követelményeket támasztó telefonos alkalmazáson keresztül működik.

A CertiK figyelmeztette a felhasználókat vagy a potenciális befektetőket, hogy tartsák fenn az óvatosságot, amikor kriptoprojektekkel foglalkoznak. Megfelelő, alapos háttérvizsgálatot kell végezni minden kulcsfontosságú tagról. Akár egy profi, tapasztalt bűnügyi nyomozókból és hírszerzési elemzőkből álló csapattal való együttműködés is ajánlott.

A kriptocsalók egyre magasabbra törnek

Az elmúlt néhány évben a kriptoátverések nagyon megugrottak, tekintettel a kriptovaluták növekedésére. Korábban a CertiK arról számolt be, hogy a hackerek 2022. első félévében több mint 2 milliárd dollárnyi kriptoeszközt loptak el, és arra számítanak az elemzők, hogy a veszteségek ebben a kategóriában 2021-hez képest 223%-kal nőnek.