Hackerekhez köthető a történelmi nagyságú Bitcoin tranzakciós díj

Pont a napokban írtunk arról, hogy milyen mértékben megnövekedtek a Bitcoin hálózatán a tranzakciós díjak, most pedig egy 83,65 Bitcoin értékű díj borzolja a kedélyeket. Eredetileg egy emberi hibának gondolta mindenki a hatalmas számot. Most viszont egy @83_5BTC nevű X-fiók arról posztolt, hogy valójában szomorúbb történet van a háttérben. Eszerint hackerek lopták el tőle a pénzt és azonnal egy másik tárcába mozgatták át.

A történelmi Bitcoin tranzakciós díj szomorú története

@83_5BTC arról írt, hogy miután 139 BTC-t mozgatott egy új hidegtárcába, támadók azonnal kisöpörték a tárcáját és egy másik címre mozgatták át a pénzt. Az azonnali mozgatás miatt a tranzakcióval csak 55,77 BTC mozdult át a hackerek tárcájába, a maradék 83,65 BTC tranzakciós díjként került kifizetésre. Ezzel megdöntötték a korábbi, mindössze 19,89 BTC-s tranzakciós díj rekordját is. A poszthoz hozzászólt a mempool.space mögött álló Bitcoin fanatikus Mononaut is, aki szerint a tárcagenerálásnál volt a biztonsági rés. Tehát a tárca a létrehozásának pillanatában használt randomizáció gyengesége miatt kerülhetett a támadók kezére.

Ráadásul Mononaut azt gyanítja, hogy többen is megpróbálták betámadni a “gyenge” tárcát. És így konkrétan egymással versengtek, hogy ki tudja megszerezni a pénzt, ez tolta fel ennyire a tranzakciós díjat. @83_5BTC egy aláírt üzenet közösségi médiában történő megosztásával próbálta bizonyítani az érintett tárca tulajdonjogát. Mononaut ellenőrizte az üzenetet, de hangsúlyozta, hogy mivel a tárca már feltört, így nem tudni már ki írta alá az üzenetet, az áldozat vagy a hacker. Ez a bizonytalanság tovább bonyolítja a helyzetet, különösen a díjak Antpool általi esetleges visszatérítését illetően. Az ügy fókuszba helyezi ismét a tárcabiztonság kérdését és a tárcák létrehozásának biztonságos módját.