Hackertámadás: 325 millió dollár értékű tokent loptak el a Wormhole platformról

A Wormhole Portal nevű platform szerdán közzétett jelentése szerint hackertámadás érte, amely során 325 millió dollár értékű tokent loptak el. A szakértők szerint a mostani eset az egyik legnagyobbnak számít a decentralizált pénzügyi térben.

A blokklánc platform a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy különböző kriptovalutákat utaljanak a Solana és az Etehreum blokkláncok között. A tavaly augusztusban indult vállalkozás, amely 1 milliárd dollárnyi letétbe helyezett pénzzel rendelkezik, szerdán a Twitter felületén értesítette az embereket, hogy karbantartás miatt leáll, mivel a cég egy lehetséges hackertámadást vizsgál. Az eset kivizsgálása után a Wormhole közölte, hogy a gyanú beigazolódott, és valóban támadás érte a céget. Az elkövető 120 000 darab Wrapped Ethereumot lopott el, mintegy 325 millió dollár értékben. Egyesek szerint a támadás a valaha volt legnagyobbnak számít a Solana hálózatán.

Egy blokkláncelemző cég szerint a Wormhole az Ethereum blokkláncába ágyazott üzenetben a támadót 10 millió dollár fejében arra kérte, hogy szolgáltassa vissza az eltulajdonított tokeneket. A vállalat a támadásra válaszolva elmondta, hogy a hálózat sebezhetőségét ”kijavították”, azonban továbbra sem tudni ki áll az incidens mögött, és hogyan hajtotta végre.

Egyre több a hackertámadás

Az Elliptic jelentése szerint a decentralizált pénzügyi szolgáltatások már több mint 2 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el hackerek által. Még augusztusban betörtek a Poly Network blokklánc-alapú platformra, és több mint 600 millió dollárnyi kriptovalutát zsákmányoltak, ami a DeFi eddigi legnagyobb hackelését jelentette. Azonban ezek a pénzösszegek később visszakerültek a hálózat tárcáiba.

A DeFi Llama weboldal szerint az összes decentralizált pénzügyi token jelenlegi piaci értéke 192 milliárd dollár. Ez a szám decemberben még képes volt átlépni a 250 milliárd dollárt is, azonban a piac nagyobb kiárusítása következtében visszaesett.

A SEC elnöke, Gary Gensler többször is elmondta, hogy a decentralizált pénzügyi iparág több kormányzati ellenőrzést érdemel. Az ilyen platformok nagyrészt megkerülik a hagyományos közvetítőket, például a központi bankokat és a pénzügyi szolgáltatások tőzsdéit, és ehelyett a blokkláncokra és a kriptovalutákra támaszkodnak a tranzakciók feldolgozásához. Az elnök tavaly felszólította a kongresszust is, hogy növelje a kriptovaluta-ipar feletti hatáskörét, amelyet a “vadnyugathoz” hasonlított.