Egyre több elemző szerint mégsem lesz 100 ezer dollár a bitcoin 2022-ben

Bár korábban 100 ezer dollárra, sőt 140 ezer dollárra is becsülték a bitcoin árfolyamát az idei év végére, a közelmúlt történései után sorra módosítják lefelé az előrejelzéseiket az elemzők. A tavalyi  csúcshoz képest a bitcoin árfolyama csaknem a felére csökkent és azóta sem tudott jelentősen visszakapaszkodni. Az érme árfolyama valamivel több, mint egy hete a 40,000 dolláros határ alá is bezuhant és csak 35,000 dollárról tudott visszafordulni. Az árfolyam jelenleg látható irány nélkül kóvályog 35 és 40 ezer dollár körül és egyre több jel utal arra, hogy aki gyors pozitív korrekcióra számít az hiú ábrándokat dédelget.

“Nem várt” hatások léptek fel, feleződött a jósolt árfolyam

A Bitcoin Fear and Greed index, amely a befektetők éppen aktuális hangulata alapján próbál képet adni az árfolyam kilátásairól, jelenleg még a január közepi 28-as értékről is lejjebb csúszott, egészen 24-ig. Az indexen a 100-as szám jelöli az árfolyam számára leginkább ideális optimális hangulatot, míg a 0 az árfolyamnak kedvezőtlen pánikot. Statisztikák szerint jelenleg a bitcoin befektetők 40 százaléka veszteségben ül. Ez nem olyan elképesztő arány, ha azt vesszük számba, hogy milyen hatalmas érdeklődés robbanás övezte a kriptovalutákat az utóbbi év során. A 2021-es évben többen szálltak be, mint valaha és tekintve, hogy az árfolyam a tavalyi év túlnyomó részében a jelenlegi szint fölött állt, ők most mind szívnak.

Egy a finder.com megbízásából készített, 33 kriptovaluta szakértő bevonásával készített felmérés szerint a bitcoin árfolyama ideiglenesen ugyan eljuthat 90 ezer dollár környékéig, de a stabilizálódását csupán 75,000 dollár környékén várják.  Ez persze továbbra is remek üzletnek ígérkezhet, hiszen a 75 ezer dollár a jelenlegi árfolyam több, mint duplája,  de a korábbi 140 és 100 ezer dolláros bitcoin jóslattól távoli. Egyesek továbbra is azt hangoztatják, hogy a kriptovaluták világában az efféle korrekciók és az esetenként akár egy évig is eltartó hullámvölgyek normálisnak számítanak, tehát nincs itt semmi látnivaló. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy ha az elemzők a “változó gazdasági helyzetre” hivatkozva 140 ezerről 70 ezerre módosították az elemzésüket, akkor további “váratlan” hatások miért ne jelentkezhetnének a jövőben.

Mindenesetre a jelenlegi feszült helyzetben az elemzők többsége, 61% továbbra is vételre ajánlja az érmét, további 29% pedig a már meglévő pozíciók tartására buzdít és csupán 10% tartja kerülendőnek vagy eldobandónak a bitcoint.

( Forrás )