Hajléktalanokat etet kriptóból egy nonprofit szervezet

A hajléktalanok étkeztetése egy újabb terület, ahol rendkívüli hatékonysággal bevethetők a kriptók. Egy amerikai gyógyszerész pár év alatt egy egész segítő hálózatot épített fel.

A kriptós gyógyszerész

Az amerikai gyógyszerész hallgató Kenneth Kim már régóta szeretett volna valamilyen kriptós projektet indítani. Mint ahogy sokan mások, ő is úgy gondolta, hogy a digitális valuták révén bárki pozitív hatással lehet a környezetére. Az egyetemi évei alatt rengeteg hajléktalannal találkozott nap mint nap, így született meg az ötlet: a kriptóban összegyűjtött adományokból vesz majd élelmet a környékbeli rászorulóknak. 2019-ben meg is alapította a Crypto for the Homeless (Kiptót a Hajléktalanoknak, CFTHL) nevű nonprofit szervezetet.

A szervezet működése

Kenneth először saját maga vásárolt ennivalót a hajléktalanoknak az összekalapozott tokenekből. A hajléktalanok étkeztetése azonban nem egy emberes feladat. A cél az volt, hogy a mozgalomhoz bárhol bárki csatlakozhasson, és a saját közösségében segítse a rászorulókat. A kriptoadományok egy számlán gyűlnek, és ha egy önkéntes szeretne csatlakozni a programhoz, akkor a saját közösségén belül vihet ételt a hajléktalanoknak. Az étel átadását dokumentálni kell, cserébe a megvett élelmiszerről szóló számla összegét a szervezet visszatéríti az önkéntesnek.

Miért pont a kriptó?

Az alapötlet a Blade Runner 2049 című filmből jött, ahol a hajléktalanok már nem némi apróhoz, hanem pár digitális kredithez szeretnének jutni. Kenneth végül teljes egészében a digitális valutákra alapozta a szervezet működését. Korábban a PayPalon keresztül próbált meg adományokat gyűjteni, de a platform többször is befagyasztotta a számláját különböző okokra hivatkozva. Ezzel szemben a decentralizált kriptókkal ilyen nem történhet meg.
A másik fontos ok, amiért a tokenek sokkal jobban passzoltak a projekthez az alacsony kapcsolódó költség és az egyszerű működés. Az alapító elmondta, hogy sokkal gyorsabban és egyszerűbben meg tudja téríteni az önkéntesek költségét a kriptóknak hála. Ráadásul így bárhonnan tudnak új önkéntesen csatlakozni a munkájukhoz.

Az emberi tényező

Az alapító szerint a legtöbb segítő szervezet működéséből a mai napig is hiányzik az a közvetlen kapcsolat, amitől az adományozók tényleg úgy érezhetnék, hogy tettek valami jót. Szerinte fontos az, hogy az adományozók lássák, hogy hova kerül a pénzük, és ennek legjobb módja, ha ők maguk kutatják fel a környezetükben a rászorulókat. Ezzel az egész folyamatba visszakerül az emberi tényező, amit egy pár kattintással elintézett utalás sose adhat meg.

A hajléktalanok étkeztetésére létrehozott CFTHL már harmadik éve működik, és eddig 75000 dollárnyi adományt gyűjtött össze. A nonprofit szervezet részletes elszámolást vezet a bejövő és a kimenő összegekről is és ezek nyilvánosak. A szervezetnek most még csak két állandó munkatársa van, de 10-20 önkéntes rendszeresen besegít nekik. A működésük során már világszerte több országban segítettetek ételt juttatni a hajléktalanoknak, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Nicaraguában, Paraguayban, Thaiföldön és Indiában is.