Megduplázza a Bitcoin árfolyamát a Taproot upgrade?

A Bitcoin blokkláncon az utolsó nagy upgradet 2017. nyarán implementálták. Erre a technológiai eseményre az árfolyam nagyon jól reagált, augusztus végéig a BTC ára majdnem 50%-ot emelkedett.

A Bitcoin hálózat most egy újabb nagy upgradere készül, ugyanis novemberben lesz esedékes a Taproot frissítés. Azonban most sokkal kevesebb befektető és elemző számít olyan nagy mértékű árfolyam emelkedésre. Ugyanis a Bitcoin árfolyama már így is megduplázódott az év eleje óta, és pont múlt héten döntött újabb árfolyamcsúcsot 67 ezer dollárnál. Habár van még tér a további árfolyam emelkedésre, de ennek a fő katalizátora most valószínűleg nem a Taproot lesz.

A Taproot frissítés lényege

A Taproot frissítés élesítése november 16-ára van időzítve. Röviden összefoglalva a Taproot arra lett tervezve, hogy növelje a tranzakciókhoz kapcsolódó személyes adatok védelmét a hálózaton a “Schnorr aláírásnak” nevezett mechanizmus megvalósításával. Emellett az upgrade bevezeti az “egyszerűsített okosszerződések” alkalmazását is. Ezek olyan, a blokkláncon mentett programok, amik akkor futnak le, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek a tranzakciók. Eddig ugyanis az okosszerződések a nagy blokklánc rivális, az Ethereum hálózaton voltak csak elérhetőek, és teremtették meg a decentralizált pénzügy (DeFi) térhódítását.

Mostani cikkünkben megpróbáljuk megválaszolni azt a kérdést is, hogy mik a fő különbségek a Bitcoin blokkláncon elvégzett frissítési eljárások és a versenytárs blokkláncokon elvégzett upgradekhez kapcsolódó eljárások között. A már említett Ethereum pont most nyáron, augusztusban zárta le a London hard forkot, amely fontos mérföldkő volt az Ethereum 2.0-hoz vezető úton.

taproot

Miért jó a Taproot a Bitcoinnak?

A Bitcoin támogatóinak véleménye, hogy a frissítések lassabb implementációja abból adódik, hogy a fejlesztők óvatosabbak és nagyon metodikusan kezelnek minden újítást. Ezzel biztosítják a fejlesztők, hogy elkerülnek minden olyan negatív dolgot, ami problémát okozna a blokklánc működésében.

Néhány elemző és szkeptikus véleményformáló viszont úgy látja, hogy ezzel a Bitcoin hálózat az adaptációs és skálázási képességét veszti el, és ez miatt a versenytárs blokklánc megoldások meg fogják előzni. Hiszen feltételezve a blokklánc iparág szuperszonikus fejlődési sebességét, végigcsinálni 4 évet úgy, hogy nem volt egy jelentős újítás a hálózaton, nagyon sok idő.

Adam Back, a Blockstream – az egyik legnagyobb Bitcoin fejlesztőcsoport vezetője elmondta, hogy annak ellenére, hogy nagyon lassan jönnek az új frissítések ki a Bitcoinhoz, attól még nagyon sok fejlesztő dolgozik a háttérben a hálózati javításokon és új funkciókon.A fejlesztők már 2018 óta készülnek a Taproot upgradere, azóta mióta a SegWit frissítés élesítésre került a blokkláncon.

Az egy téves sztori, hogy a Bitcoin nem fejlődik gyorsan,” hívta fel a figyelmet Back. “Az emberek összekeverik a hosszú és szigorú minőségkontrollt a változás hiányával. Van egy nagy tervünk arra vonatkozóan, mit mikor akarunk megvalósítani, és egy részletes ütemtervünk is van erre.”

Back szerint az emberek türelmetlenek, mert évente csak párszor hallanak arról a sajtóban, hogy milyen változások lesznek a Bitcoin blokkláncon. “Ezzel szemben néhány versenytárs blokklánc havonta jelenteti meg a marketing szövegeket arról, hogy mi fog történni 5 év múlva,” zárta a mondandóját Back.

A 4 évvel ezelőtti SegWit upgrade

A 2017-es ugrade, amely bevezette a SegWit mechainizmust, nagyban javította a Bitcoin skálázhatóságát. A SegWit lényege abban állt, hogy szegregált specifikus adatokat az egyedi tranzakciókból, ezzel a tranzakciók mérete sokkal kisebb lett. Ezzel a lépéssel sokkal több tranzakciót lehetett feldolgozni anélkül, hogy az egyes blokkok méretét növelni kellett volna.

A 2017-es upgrade hozta el a Lightning Network technológiát is. Ez egy másodlagos réteg, amit a Bitcoin alaprétegére építettek. Lehetővé teszi a közel valós idejű, ingyenes és sokkal privátabb Bitcoin tranzakciókat. A Lightning Network megoldásnak volt köszönhető többek között, hogy Salvador idén törvényes fizetőeszközzé tette a Bitcoint az országban az amerikai dollár mellett.

A SegWit engedélyezésére július 23-án került sor, és egy hónappal később élesítették. Ekkor a Bitcoin árfolyama hirtelen 50%-ot emelkedett, és 2017. augusztus 23-án 4347 dolláron kereskedtek vele.

Segwit price

Van tér most még az árfolyam emelkedésre?

De ma, mikor a Bitcoinnal több mint 60 ezer dollár felett kereskednek, sok befektető és elemző szerint a kriptovaluta további áremelkedése már nem valószínű.
Van annak egy korlátja, hogy mennyit tud még felfelé menni a Bitcoin,” magyarázta Daniel Cawrey, Cypherpunk Holdings digitális eszközök befektetésével foglalkozó cég operatív igazgatója.

Ha intézményi befektető vagy, akkor úgy tűnhet, hogy már elment melletted a hajó. Ezért keresik a befektetők az Ethereumot és a vele versengő blokkláncokat,” zárta gondolatait Cawrey.

Mit hoz nekünk a Taproot?

Anton Chaschin, Bitfrost.io egy blokklánc middleware platform vezérigazgatója szerint az okosszerződések bevezetése felfokozhatja az intézményi befektetők érdeklődését. Ugyanis ez megint lehetőségeket teremt arra, hogy új termékeket és alkalmazásokat hozzanak létre a blokkláncon.

Azonban azok a funkciók, amik a személyes adatokat hivatottak jobban védeni, felkelthetik a kormányzati szervek figyelmét is, amik nagyobb aggodalmukat fejezhetik ki az adóelkerülések, pénzmosás és egyéb illegális tevékenységek megkönnyítése miatt.

Chashin elmondta: “Már eddig is sok szó esett a jogszabályi környezetről. De ez az újabb funkció ráébresztheti a szabályozókat arra, hogy agresszívabban fel kell lépni a Bitcoinnal szemben.”

Nem annyira sokan látják már azonban a bikát a Bicoin mellett. Ugyanis a BTC árfolyama teljesen ledolgozta azt a veszteséget, ami még nyáron is jellemezte a kriptót. Júniusban az árfolyama még csak 28.600 dollárnál tartózkodott. Azóta azonban nagyot fordult a világ. Múlt héten elindult az első Bitcoin ETF a new york-i tőzsdén, a ProShares Bitcoin Strategy ETF értéke két nap alatt átlépte az 1 milliárd dollárt. Azóta engedélyt kapott a Valkyrie Bitcoin Strategy ETF és a VanEck ETF is.

Az IntoTheBlock blokklánc elemző cég szerint azonban a Taproot sok mindent bebizonyíthat. Többek között megerősítheti, hogy ez a technológia adaptálható és frissíthető anélkül, hogy bármilyen leállással járna, miközben megtartja azt értéktartó funkcióját.
Úgy gondoljuk, hogy a befektetők pozitívan fogják fogadni ezt a frissítést, és az árfolyam hosszabb távon is emelkedő trendet mutat,” magyarázta Juan Pellicer, az IntoTheBlock elemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük