Halálkeresztet produkált a dollár – mit jelent ez a bitcoinra nézve?

A tőzsdei elemzésekben elég sokszor hivatkoznak az elemzők az ún. aranykeresztre és a halálkereszt alakzatra. Mind a kettőt nagyjából ugyanúgy kell olvasni, csak más irányban. Az aranykereszt és a halálkereszt is a 200 és 50 napos mozgóátlagokat figyeli egy egynapos diagramon.

Ha az 50 napos mozgóátlag alulról felfelé keresztezi a 200 napos mozgóátlagot, akkor az az aranykereszt, ha pedig felülről lefelé keresztezi, akkor az a halálkereszt. És nem is olyan régen a dollár devizaindex hozott össze egy halálkeresztet.De ez mit jelent mondjuk a bitcoinra és a kriptovalutákra nézve?

A dollár devizaindex halálkeresztje jó hír a bitcoinnak

Alapvetően a bitcoin egy, a fiat pénzek szabályozottsága, az infláció, a mennyiségi könnyítés miatt létrejövő megoldás a fiat pénzek “ellen”, szóval a dollár alapvetően ellenfélnek számít a BTC-re nézve. Általában amikor a dollár nagyon erős, akkor a BTC gyenge és fordítva. A halálkereszt pedig a napi charton most azt jelenti, hogy a dollár elkezdte a gyengeség, a gyengülés jeleit mutatni. A dollár devizaindexben a dollár teljesítményét vizsgáljuk egy más, kiemelt devizákat tartalmazó kosárral szemben. Ebben a kosárban nincs benne ugyan a bitcoin, de a múltban már láthattuk, hogy halálkereszt jelenik meg a dollár devizaindex napi chartján, akkor a BTC is komolyan reagálni fog.

2021. júliusában már láttunk a dollár devizaindex napi chartján egy aranykeresztet, azóta most először jelent meg halálkereszt. Sőt, 2015-től nézve mindösszesen hat alkalommal fordult elő halálkereszt. Három 2017 előtt, kettő 2020-ban, mielőtt a bitcoin ára komoly felemelkedést kezdett mutatni. Minden egyes halálkeresztről elmondható, hogy utána a bitcoin árfolyama kilőtt az egekbe. Gondoljunk bele, a két 2020-as halálkereszt után 567%-ot emelkedett a bitcoin ára! Persze azt mindig le kell írni az ilyen jellegű elemzések után, hogy ezek ténylegesen csak historikus adatokból dolgoznak. 2020-ban például eléggé más volt a makrogazdasági helyzet mint most, ahogy 2017-ben is.