Visszatérhet a rettegett halálkereszt a bitcoin grafikonján

Újra megjelenhet a Bitcoin „halálkeresztje”. Ez a technikai alakzat, legutóbb  a BTC árfolyamát 36 ezer dollárról 28 800 dollárra nyomta le. A Bitcoin 20 napos és 200 napos exponenciális mozgóátlagai ha keresztezik egymást, 40 000 és 42 000 dollár közötti ár tartomány irányába csökkenthetik az árfolyamot.

Technikai indikátor, ami árfolyamesést jelez előre

Technikai oldalról nézve egy eladási jelzés hamarosan megjelenhet a Bitcoin napi grafikonján. A halálkereszt (death cross), egy olyan piaci mutató, amely akkor fordul elő, ha egy rövid távú mozgóátlag a hosszú távú mozgóátlag alá csúszik. Ebben az esetben a Bitcoin 20 napos exponenciális mozgóátlaga (20 napos EMA) a 200 napos exponenciális mozgóátlaga (200 napos EMA) alatt zár. Tulajdonképpen ilyenkor a rövidtávú negatív hangulat már begyűrűzik a hosszútávú trendbe is, ami alapvető fordulatot hozhat az árfolyam akcióban.

A mutató figyelmeztetheti a kereskedőket egy lehetséges eladási lehetőségre, mielőtt az árfolyam tovább esne. Legutóbb például a 2021. május 30-án megjelent 20-200 halálkereszt volt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a BTC ára 36 500 dollárról 28 800 dollárra süllyedjen a következő 4 hét során.

Hasonló halálkereszt történt a 2020. márciusi világjárvány okozta piaci összeomlás során is. Pontosan egy nappal azelőtt, hogy a Bitcoin árfolyama közel 8000 dollárról 4000 dollár alá esett.

Akár 40 ezer dollárig korrigálhat az árfolyam

A bitcoin az elmúlt négy hét során folyamatosan csorgott lefelé. Úgy tűnik, veszteséggel zárja a folyamatban lévő heti gyertyát is. Emögött elsősorban az áll, hogy a Federal Reserve agresszívebben léphet fel majd az infláció ellen.

Az elmúlt 30 napban a BTC árfolyama közel 18%-ot esett, beleértve a korrekciót a november 10-i 69 000 dolláros rekord árfolyamhoz képest. Az esés során a kriptovaluta rövid időre 42 333 dollárra esett. Bár később meredeken felpattant, némileg mérsékelve a veszteséget, Ennek ellenére a fellendülés nem váltott át emelkedő fordulattá. A Bitcoin árfolyama lejjebb és lejjebb csúszott, miután átmeneti támaszt talált 50 000 dolláros pszichológiai szint közelében.

A Bitcoin azon erőfeszítései azonban, hogy 50 000 dollár fölé keveredjen, sorra ellenállásba ütköznek, ami egy a csökkenő csatornát rajzolt ki.

Ennek eredményeként a Bitcoin esetében a legkisebb ellenállás útja egyelőre negatív irányba mutat. És a halálkereszt közeledtével a kriptovaluta valószínűleg továbbra is ezt a negatív trendet fogja folytatni a csökkenő csatornán belül. Ha az esés felgyorsul, akkor az árfolyam a 40 000 dollárt veheti célba következő állomásaként.