Milyen kriptotél? Halálra keresik magukat a blokklánc fejlesztők

A blokklánc fejlesztők többet keresnek mint hat hónappal ezelőtt, áll egy friss Computer World felmérés.

A Janco Associates tanácsadó cég által összeállított felmérés alapján elmúlt hat hónapban a blokklánc fejlesztők éves fizetése 1 120 000 forinttal (mintegy 4000 dollárral) emelkedett az Egyesült Államokban.

Ezzel a blokklánc fejlesztők átlagos évi fizetése 37 000 000 forintra emelkedett (132 000 USD), ami lényegesen magasabb, mint a mezei szoftverfejlesztőké. A senior tapasztalt fejlesztők még ennél is többet, 50 000 000 forintot (176 000 USD) is hazavihetnek, különösen akkor, ha munkaadót váltanak.

A tápláléklánc csúcsán

Az IT-s munkák csúcskeresői, az egyetlen jobban fizetett munka a blokklánc fejlesztőkén kívül az adattudósoké, adatbázis kezelők, ERP és adatmérnököké. A második negyedévben kizárólag az ERP adatmérnökök és adatbázis kezelők kerestek jobban, mialatt a harmadik negyedévben az ERP adatmérnök volt az egyetlen jobban kereső IT-s szakma.

Nem ez az első kimutatás a blokklánc fejlesztők irigylésre méltó keresetéről. A múlt évben már írtunk arról, hogy a blokklánc fejlesztők keresete az Egyesült Államokban a mesterséges intelligencia specialistákéval vetekedik:

Az átlagos kereset az Egyesült Államokban a blokklánc fejlesztőknél 42 millió és  49 millió forint [150K és 175K USD között] váltakozik, mely egy másik magasan keresett területtel, a mesterséges intelligencia fejlesztőkkel emeli egy szintre. A két szektor biztosítja pillanatnyilag a legmagasabb mérnöki fizetéseket. Egy szoftvermérnök átlagosan 38 millió forintot keres [135K USD].

Növekvő kereslet

A blokklánc fejlesztők versenyképes keresete a dinamikusan növekvő kereslet számlájára írható. A Hired munkaközvetítő jelentése szerint a blokklánc állások száma 400%-kal nőtt eg év alatt.

A múlt hónapban a LinkedIn is azt jelentette, hogy a leggyorsabban növekvő terület az oldalán a blokklánc fejlesztői volt.

Érdekességképpen a magas kereset és megnövekedett kereslet akkor jön, mikor néhány ismertebb blokklánc technológiai vállalkozás elbocsátásokra kényszerült. Ide tartozik a ConsenSys blokklánc fejlesztőcég, melynek vezetője, Joseph Lubin Ethereum társalapító az alkalmazotti létszám 13%-os csökkentését tervezi. A Steemit szintén hasonló lépést jelentett be és a munkaerő 70%-át elbocsátja. A bitcoin bányászhardver gyártó Bitmain szintén leépítésre kényszerül és a pekingi alkalmazottak 50%-át elbocsátja, befagyasztja a texasi adatközpontja fejlesztését és leállította az izraeli kutatóközpontját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük