Az Ethereum Shanghai hard fork jövő márciusban már itt lehet

2022. december nyolcadikán az Ethereum Core fejlesztők, tehát az Ethereum legfontosabb fejlesztői ismét találkoztak, most már a 151. fejlesztői meeting keretein belül. Elég sok témát vitattak meg és ezek egyike volt az Ethereum következő hard forkja. A legutolsó hard forkra még az is emlékszik, aki annyira nincs benne ennyire az Ethereum technikai vonatkozásaiban. Hiszen legutoljára a The Merge, azaz az Egyesülés során forkolták a hálózatot.

A legfontosabb Ethereum fejlesztői prioritás a stakelt ether kifizetése

A Merge volt az a változtatás, amellyel a hálózat proof-of-workról proof-of-stake mechanizmusra váltott. Ugye a hard fork nem kompatibilis visszafelé, tehát a hálózat felhasználóinak frissíteniük kellett a node szoftverüket. A fejlesztői találkozón az is kiderült, hogy a következő, Shanghai nevet viselő hard fork valamikor 2023. márciusában történhet meg. Amiért ez a hard fork fontos lesz sokak számára, az a tény, hogy ez fogja elvileg rendezni a stakelt ethereumok kifizetését. 2022. december kilencedikén a Beacon Chain szerződésében 15.597.175 ether volt zárolva, ami azért egy kifejezetten jelentős, közel 20 milliárd dolláros összeg.

Azt már jó ideje lehetett tudni, hogy a Beacon Chainen zárolt etherhez majd csak egy hard fork után lehet hozzáférni. Sőt, még az is lehet, hogy több forkolás kell ehhez. Az Ethereum Core fejlesztők elmondták a találkozó után, hogy tudják, a felhasználók és a fejlesztők többsége is gyors hozzáférést szeretne. Ezért ez most mindenki számára a fő prioritás. A cél tehát 2023. márciusa. A találkozón további javaslatok kerültek megvitatásra, például az Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844. Az EIP-4844 célja az Ethereum skálázhatóságának javítása a Layer 2 megoldásokon túl. Így meg fog jelenni egy új tranzakció, az úgynevezett “shard blob tranzakció”. Ez lehetővé teszi, hogy az Ethereum node-ok ideiglenesen tárolhassanak és elérhessenek láncon kívüli adatokat.