Hamarosan indul az Ethereum-idealisták várva-várt virtuális gépe!

Két évnyi fejlesztési munka után Ethereum idealisták egy csoportja nagyon közel került ahhoz, hogy elindítsák Scroll névre hallgató zéró-tudásalapú Ethereum Virtuális Gépüket. Önmagában ez nem lenne talán nagy hír, hiszen van már pár zéró-tudásos EVM az ökoszisztémában. Amiért különleges a Scroll az a tény, hogy a csapat maximálisan az Ethereum filozófiájának és elveinek szellemében fejlesztette ezt az EVM-t.

A Scroll egyedi zérótudásos virtuális gép lesz

A Scroll egyik alapítója, Ye Zhang még korábban elmondta, hogy ez egy szerelemgyerek számukra. A céljuk az Ethereum skálázása volt úgy, hogy közben maximálisan hűek maradnak a decentralizáció elvéhez. Azt is megerősítette, hogy ez egy közösségi projekt volt, amelyben leginkább az emberi érdeklődés hajtotta őket előre, nem matematikai problémák megoldása. A tervek szerint az új zkEVM néhány héten belül elindulhat, alapos tesztelések és ellenőrzések után. Az utolsó tesztek után indul a Scroll és az Uniswap vagy éppen az Aave már készen is áll arra, hogy telepítsék őket. A Scroll mögött álló csapat is hisz benne, hogy a zéró-tudásos EVM-ek a második réteges megoldások szent gráljai. Olcsók és biztonságosak.

Viszont van azért már vetélytárs bőven, például a Polygon, Immutable vagy StarkWare fejlesztése, de a ConsenSys Lineája is most indult augusztusban. Zhang szerint ez a megoldás egyedi közöttük is, mert minden része maximálisan összhangban van az Ethereummal. A két éves fejlesztés után célba érő Scroll is zéró-tudásos bizonyítást használ az adatok tömörítésére a láncon kívül. Ez azt jelenti, hogy a blokkláncra már csak a bizonyítások kerülnek fel. Értelemszerűen ez jóval nagyobb tranzakciós kapacitást tesz lehetővé. Az EVM komponens pedig teljes kompatibilitást biztosít minden létező Ethereum szoftverrel és applikációval.