Hamarosan megnyílik Amerika első nukleáris meghajtású bitcoin bányászfarmja

A kriptopénz szektor terjeszkedésével a bitcoin (BTC) bányászata egyre inkább a mainstream részévé válik. A közelmúltban fejeződött be az Egyesült Államok első nukleáris energiával működő adatközpontjának építése, ahol bitcoin bányászfarm fog zakatolni.

A zéró szén-dioxid-kibocsátású adatközpontokat gyártó Cumulus Data elkészült az első, 2,5 gigawattos atomerőmű által működtetett adatközpontjával.

A 48 megawattos, 300 000 négyzetméteres adatközpont közvetlenül a Pennsylvania északkeleti részén található Susquehanna atomerőműhöz kapcsolódik, és az 1200 hektáros kampuszon bitcoin-bányászati és felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat fognak üzemeltetni – ez az első ilyen jellegű létesítmény az Egyesült Államokban.

Alex Hernandez, a cég vezérigazgatója a komplexummal kapcsolatban úgy fogalmazott:

“A Cumulus Susquehanna zászlóshajónak számító adatközpont-kampuszunk olyan helyzetben van, hogy még idén fogadni tudja első bérlőjét és megkezdheti kereskedelmi működését. Alig várjuk, hogy előrevigyük küldetésünket az energia “trilemma” megoldása terén, amelyet úgy határozunk meg, mint az adatközpontok ügyfeleinek gyorsan növekvő fogyasztói igényét a szén-dioxid-mentes, alacsony költségű és megbízható villamos energia iránt.”

Bár a bitcoin bányászfarm építésével kapcsolatos műveleteket tavaly december elején rövid időre felfüggesztették, a TeraWulf nemrégiben közölte, hogy a bányászati műveletek felfuttatásának korai szakaszában van, amelyhez 2023 első negyedévében várhatóan 50 megawatt nettó bányászati kapacitást biztosít majd.

Környezetbarát bányászat

Habár sokan panaszkodnak a bitcoin bányászat hatalmas energiaigényére, mint arról nemrég mi is írtunk, a kongói Virunga Nemzeti Parkban vízerőművek segítségével bányásznak bitcoint, mely biztosítja a szükséges finanszírozást az erdők és a vadvilág védelméhez Afrika legrégebbi védett parkjában, amelyet évek óta tartó milíciaerőszak, erdőirtás és gyenge kormányzati támogatás sújt.

A zéró szén-dioxid-kibocsátású bitcoin bányászat a napelemek segítségével is működtethető. A sikeres működéshez egy napi 72 kWh-t fogyasztó Antiminer S19-nek 14 kWh-s napelemes rendszerre, azaz körülbelül 35 darab 400 wattos szabványos napelemre van szükség.