Hamis a Ripple ETF bejelentés, a hatóságok átveszik az irányítást

A Bloomberg vezető ETF-elemzői nemrég megerősítették, hogy hamisak azok az állítások, amelyek szerint a BlackRock bejegyezte az iShares XRP Trustot Delaware-ben.

Sőt, elmondták, hogy az ügyet átadták a helyi hatóságoknak, mivel a regisztráció megjelent egy hivatalos kormányzati weboldalon.

A Spot kripto ETF-ek vitathatatlanul a legnagyobb trend az iparágban most. A közösség, valamint a lakossági és intézményi befektetők is tűkön ülve várják egy BTC tőzsdén kereskedett alap lehetséges jóváhagyását. Ennek oka az olyan pénzügyi óriások beavatkozása, mint például a BlackRock – a világ legnagyobb vagyonkezelője, amely nemrég még az iShares Ethereum Trustot is bejegyeztette Delaware-ben.

Alig néhány héttel a legutóbbi bejelentés után jött a hír, hogy a BlackRock úgy döntött, hogy egy másikat is bejegyeztet – ezúttal a Ripple (XRP) számára. Ez azonban “túl szép, hogy igaz legyen” alapon szinte azonnal hamisnak bizonyult több prominens szervezet által.

A közösségben sokan vitatták állításaikat, ami további találgatásokhoz vezetett. A Bloomberg mindkét ETF-szakértője – Eric Balchunas és James Seyffart – azonban megerősítette álláspontját, miszerint a hír hamis. Sőt, még tovább mentek, és jelezték, hogy az ügyet átadták a delaware-i hatóságoknak.

XRP Pump and Dump

A kriptoipar már látta a maga részét az olyan álhírekből, amelyek bizonyos eszközök azonnali árfolyam-pump and dumpját eredményezik. Ilyen volt például a néhány évvel ezelőtti Walmart-Litecoin fiaskó. A mostani hamis Ripple ETF alkalmazás csak egy újabb példa ugyanerre a jelenségre.

A Ripple natív tokenje, az XRP 0,65 dolláron állt, és a hír megjelenése után hirtelen 0,75 dollárra szökött fel. Amikor az állításokat megcáfolták, az eszköz ugyanolyan gyorsan visszatért a kiindulási helyzetébe.

Azóta az XRP árfolyama csak esett, mi több, a mai nap elején a piac egészére kiterjedő visszaesés közepette értéke 0,60 dollár alá csúszott. Jelenleg a kriptopénz 0,63 dollár körül kereskedik.

xrp

Az XRP árfolyama az elmúlt 6 hónapban. Forrás: TradingView