Hatalmas összeget loptak el hamis Coinbase alkalmazottak egy felhasználótól

A közelmúltban több Coinbase-felhasználó is csalás áldozatává vált, miután magukat Coinbase-alkalmazottnak beállító tolvajok becsapták őket. Az egyik áldozat állítása szerint 1,7 millió dollárt veszített el a csalás során.

A csalás részletei

Az áldozat azt mondta, hogy a csaló telefonon kereste meg, és a Coinbase biztonsági csapatának tagjaként mutatkozott be. Ezt követően egy e-mailt küldött, amely úgy tűnt, mintha a kriptotőzsdétől érkezett volna, ezzel megerősítve, hogy a hívás valóban hivatalos.

A csaló azt állította, hogy az áldozat pénztárcája közvetlenül a blokklánchoz csatlakozik, ami tranzakciókat eredményezett. Ezt követően egy újabb e-mailt küldött, amely egy kimenő tranzakciót mutatott. A csaló egy weboldalra irányította az áldozatot, ahol be kellett írnia a seed phrase-jét a tranzakciók megállításához. Bár az áldozat tudta, hogy ez nem biztonságos, mégis beírta a seed phrase egy részét. Néhány órával később 1,7 millió dollárt loptak el a pénztárcájából.

coinbase csalás

Hasonló csalások

Alex Miller, a Hiro Systems vezérigazgatója szintén hasonló csalással találkozott, amikor valaki telefonon keresztül próbálta megszerezni az adatait. Miller szerint a csalás végett létrehozott fake weboldalak a begépelt adatokat már akkor rögzítik, amikor azokat beírják, még akkor is, ha azokat nem küldik el. A részleges seed phrase elegendő volt a csalóknak, hogy brute force módszerrel megfejtsék a többit.

Kapcsolódó: Így ne válj kriptovaluta adathalászat áldozatává

Egy másik esetben egy TraderPaul04 nevű felhasználó számolt be egy hasonló, „elég kifinomult” csalási kísérletről. A csaló azt állította, hogy valaki egy másik városból próbált bejelentkezni a fiókjába, és egy hamis jelszó-visszaállítási linket küldött neki.

Reakció hiánya

Coinbase még nem adott hivatalos választ az ügyben. Azonban az esetek egyre gyakoribbá válnak, és a felhasználók számára fontos, hogy tisztában legyenek a kockázatokkal és óvintézkedéseket tegyenek.

2024 első felében 1,19 milliárd dollár veszett el különböző kriptobiztonsági incidensek miatt, ebből több mint 900 millió dollárt adathalászattal és a seed phrase ellopásával szereztek meg.

Összegzés

A hamis Coinbase-alkalmazottak által elkövetett csalások egyre gyakoribbá válnak, és a felhasználóknak ébernek kell lenniük, hogy megvédjék magukat. Fontos, hogy soha ne adják ki a seed phrase-jüket, és mindig ellenőrizzék a hivatalos kommunikáció hitelességét.