10 ezer forintért vett hamis személyazonosító okmánnyal regisztrált a kriptotőzsdén, de lebukott

Az ausztrál hatóságok két év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki mások személyazonosságát használta fel a kriptotőzsdei számlák nyitásához.

Egy ausztrál férfit két év börtönbüntetésre ítéltek, miután hamis dokumentumokat használt fel kriptovaluta számlái létrehozásához. Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) június 21-én jelentette be, hogy egy 31 éves férfit ítéltek el a Melbourne-i Megyei Bíróságon. A férfi bűnösnek találtatott több vádpontban is, amelyek az ország pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni 2006-os törvénye és a büntető törvénykönyv alapján lettek megállapítva.

Az ügy hátterében az AFP Operation Stonefish nevű művelete áll, amely 2022 augusztusában indult. A nyomozás azután kezdődött, hogy az Egyesült Királyság hatóságai egy weboldalra bukkantak, amely 20 fontért kínált hamisítást elősegítő szolgáltatásokat. Az oldal segítséget nyújtott a személyazonosság-lopáshoz és a pénzügyi csaláshoz is.

Ausztrália kiberbűnözés bejelentésére szolgáló hivatalos oldala panaszt kapott egy új-dél-walesi áldozattól, aki jogosulatlan bankszámla létrehozásáról számolt be.

Hamis dokumentumokkal nyitott számlák

Az AFP nyomozása feltárta, hogy az ausztrál férfi két kriptovaluta tőzsdén nyitott számlákat hamis jogosítványokkal, amelyek valós áldozatok adatait és saját fényképét tartalmazták. Ez az eljárás lehetővé tette számára, hogy mások nevében végezzen pénzügyi tranzakciókat, elkerülve a személyazonosság-ellenőrzést.

2022 novemberében az AFP tisztjei házkutatást végeztek a férfi boroniai otthonában, amelynek során hamis jogosítványokat, útlevelet és különböző kártyákat foglaltak le, mások nevére kiállítva. Emellett egy titkosított üzenetküldő platformot is találtak a férfi számítógépén, amely személyazonosság-alapú bűncselekményekről és hamis dokumentumok készítéséről szóló útmutatókat tartalmazott.

A házkutatás során a férfi nem volt hajlandó megadni a hozzáférési kódokat az eszközeihez, ami tovább bonyolította az ügyet.

A személyazonosság-lopás súlyos következményekkel jár

Tim Stainton nyomozó-felügyelő a következőket nyilatkozta a személyazonosság-lopás hatásáról: „A személyazonosság lopása komoly következményekkel járhat az áldozatok számára, és súlyos bűncselekménynek minősül, amely jelentős börtönbüntetéssel sújtható.” Mindehhez hozzátette, hogy „a lopott személyazonosság és a kapcsolódó hamis dokumentumok használata pusztító hatással lehet az emberek életére, ha online értékesítik vagy bűncselekményekre használják fel azokat.”

Az ausztrál férfit bűnösnek találták több vádpontban is, beleértve a hamis információk nyújtását, bűncselekményekből származó bevételszerzést, hamis dokumentumok előállítását és birtoklását, valamint a bírósági végzés megszegését. Az ítélet szerint két év börtönbüntetést kapott, amelyből 10 hónap kötelezően letöltendő.