Hanyecz László újra pizzát vett de most a Lightning segítségével

Hanyecz László volt az első, aki még 2010-ben az első dokumentált bitcoin (BTC) tranzakciót végrehajtotta és fizikai terméket vett érte, két pizzát 10 000 BTC-ért. Most is hasonló attrakciót hajtott végre, csak most a bitcoin Lightning hálózatát használva.

Hanyecz ma, február 25-én posztolt a lightning fejlesztői levelőlistájába, hogy egy londoni ismerősét kellett megkérnie, hogy “szervezze ki” két pizza házhozszállítását egy helyi pizzázóba amiért cserébe a lightning hálózaton keresztül tud fizetni. Erre azért volt szükség, mert jelenleg még nincs “pizzáért bitcoin azonnali csereszoftver” (atomic swap software – olyan alkalmazás amely segítségével köztes fél nélkül tudunk kriptopénzt más kriptopénzre váltani).

Hanyecz megjegyezte, a tranzakcióval “demonstrálná hogyan működne a mindennapi ügyletek során. Akár a pizzéria is lehetne, amely közvetlenül a saját lightning csomópontján fogad el utalást.”

Az eredeti BTC-ért pizza tranzakció 2010. május 22-én történt és azóta a napot Bitcoin Pizza Napjának nevezik. A Twitteren van egy fiók, amely minden nap kitweeteli mennyit is ér 10 000 BTC:

Ma Hanyecz 649 000 szatosit fizetett a pizzákért, ami körülbelül 16 000 (62USD) forintnak felel.

Annak érdekében, hogy megkapja a pizzáit, Hanyecz úgy döntött, úgy tudja a leghitelesebben igazolni, hogy kifizette a pizzákért járó összeget, ha megmutatja a futárnak az első és utolsó négy karakterét a Lightning tranzakció hexadecimális stringjének hash előképét és ha megegyezik a futár karakterláncával, akkor övé a pizza.

Hanyecz előfeltétele az volt, hogy csak akkor kapja meg a pizzákat, ha a ligthning tranzakció sikeresen átmegy, mivel csak akkor tudja bemutatni az előképet. Ha nem megy át a tranzakció, akkor “a pizzát nem adja oda a futár és inkább megsemmisíti.”

A próba sikeres volt, Hanyecz megkapta a pizzáit, de megjegyezte “valószínűleg nem túl jó ötlet megosztani az előképet.”

Hanyecz egyben megosztott pár képet magáról és a családjáról ahol az egyik gyereke “Szeretem a pizzát”, míg a másik “Szeretem a Bitcoint” pólóban pózól egy jegyzettel együtt, amire az előkép egy karakterdarabja van felírva:

Egyébként az első dokumentált termékvásárlás a lightning hálózaton – ami egy második réteget alkot a fizetési protokollon és a BTC hálózat evolúciójának következő fázisát jelenti mivel a hálózati kapacitás növekedésát várják tőle -, január 20-án történt. A reddit felhasználó /u/btc_throwaway1337 posztolta ki, hogy vett egy VPN routert a TorGuard által felállított fizetési csatornán keresztül.

Hanyecz a bejegyzését a sikeres lightning BTC-pizza tranzakcióról egy kérdéssel zárta:

Van-e értelme ennek ahelyett, hogy a blokkláncon hajtanám végre tranzakciót? Ha csak a fent leírtakra hagyatkozok, akkor nagy valószínűséggel nincs:

A célom az volt hogy eljátsszak a c-lightning hálózattal és kicsit többet tegyek mint hogy pár szatosit ide-oda mozgatok. Talán egy napon a pizzázóknak saját lightning csomópontjai lesznek és közvetlenül hozzájuk tudok egy fizetési csatornát nyitni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük