Hard fork történt a BNB láncán, hogy kijavítsák a múlt heti súlyos hibát

Ahogy még a múlt héten írtunk róla, egy kritikus sebezhetőséget kihasználva a Binance Smart Chain láncok közötti hídjában, egy máig ismeretlen támadó több mint 100 millió dollárnyi BNB tokent lovasított meg. Akkor időlegesen le is állították a láncot, hogy így vegyék elejét az esetleges további visszaéléseknek.

A hard fork segítségével a Binance Smart Chain újraindíthatta Token Hub hídját

Szerda hajnalban pedig élesbe ment a Moran névre hallgató hard fork frissítés a láncon, amely elhárította a fentebb említett kritikus sebezhetőséget. Még kedden tette közzé egy GitHub posztban a fejlesztői csapat, hogy a frissítéssel helyreállítják a láncok közötti infrastruktúrát a hálózaton. A láncok közötti híd lehetővé teszi, hogy eszközöket lehessen mozgatni a BNB láncok, azaz a Beacon Chain és a Smart Chain között. A Beacon Chain felel a hálózat irányításáért és a stake-elésért. Míg a Smart Chain okosszerződéses platformként teszi lehetővé alkalmazások futtatását. És ez a két lánc a Token Hub híd segítségével más külsős blokkláncokhoz is tud kapcsolódni.

A múlt pénteki támadás során a támadó egy, a Token Hub hídban lévő biztonsági ellenőrzés hibáját kihasználva hozott létre 2 millió BNB tokent a semmiből, ami akkor 560 millió dollárt ért. Ebből 100 millió dollárt más láncok tárcáiba továbbított. Viszont az eszközök többsége, közel 430 millió dollár a BNB láncon maradt a hacker tárcájában. Ekkor döntött úgy a BNB fejlesztői-támogatói csapata, hogy azonnal leállítják a blokkláncot. Később újraindult ugyan a hálózat, de a láncok közötti híd zárva maradt. A hálózat leállításával meg akarták akadályozni, hogy a támadó eltüntesse a nyomait. Plusz megakadályozták, hogy a még a láncon lévő eszközöket ne tudja átmozgatni máshova. Mostantól viszont már ismét teljes gőzerővel működik a híd is a láncon. A következő lépésben pedig arról fognak majd dönteni a közösség tagjai, hogy a hacker címén lévő 430 millió dollárnyi BNB tokent elégessék-e.