Három Ethereum testnet áttér a várva várt London frissítésre

Az Ethereum Foundation honlapján található blogbejegyzés szerint három Ethereum testnet fogja implementálni az elkövetkező hetekben a London hard fork-ot. Tim Beiko, az Ethereum fejlesztője múlt pénteken magyarázta el, hogy „a frissítés először a Ropsten-en fog elindulni, a 10499401 blokknál, amely várhatóan 2021. június 24. körül fog megtörténni”.

A London upgrade a testnet implementációval kezd gyökeret verni

Három Ethereum testnet tapasztalhatja meg a közeljövőben alkalmazandó London upgrade-et. Ez azt mutatja, hogy az új funkciók megvalósítása felé halad az Ethereum blokklánc. Lényegében a London hard fork a 2021. áprilisában lezajlott Berlin hard fork-ot követő új fejlesztés lesz.

A London hard fork számos jelentős Ethereum Improvement Proposal-t (EIP, Ethereum fejlesztési javaslat) hajt végre a 2022-re tervezett Serenity (ETH 2.0) frissítésre való felkészülés érdekében. Különösen két EIP fontos igazán, amelyek célja a blokklánc díjszabás modelljének javítása és az ETH bányászati ​​ökoszisztéma fejlesztése.

Az EIP-1559 az a fejlesztési megoldás, amely a blokklánc díjszabás modelljét kezeli, és az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin találta ki. Eric Conner, Rick Dudley, Matthew Slipper, Ian Norden és Abdelhamid Bakhta is hozzájárult az EIP-1559 megvalósításához.

Az EIP-1559 ötlet szerint a hálózaton olyan tranzakciós árképzési mechanizmus lesz, amely alapdíjat vezet be a hálózaton található minden blokk esetén. Lényegében a fennmaradó díjak elégetésre kerülnek, és ezzel azt feltételezik, hogy ez jelentősen csökkenti az Ethereum teljes kínálatát.

Az EIP-3554-et a Serenity (ETH 2.0) frissítésének megkönnyítésére javasolták, mivel célja annak az akadálynak a beiktatása, mely lelassítja a proof-of-work (PoW) ETH bányászatát. Lényegében az ETH bányászoknak nem marad más választása, mint a proof-of-stake (PoS) rendszerre áttérni és azt alkalmazni.

Az EIP-3554 megkönnyíti az közelgő London hard fork átmeneti folyamatát. James Hancock fejlesztő szerint az EIP-3554 ” már akár 2021. decemberének első hetében megmutathatja hatását”. Ezenkívül a London hard fork a következőket is tartalmazza:

A Ropsten, Goerli és Rinkeby Ethereum testnet-ek térnek át Berlinről Londonra

Pénteken az Ethereum fejlesztője, Tim Beiko kifejtette azt is, hogy a Ropsten, a Goerli és a Rinkeby testnet-ek a következő hetekben megvalósítják a London hard fork-ot. Beiko elmondta, hogy a Ropstent indítják el elsőként a 10499401 blokk magasságában, amire június 24. körül fog sor kerülni.

Aztán várhatóan június 30-án indul a Goerli, és július 7-én a Rinkeby testnet. Beiko azt is kiemelte, hogy mivel egyszerre dolgoztak a Berlin és London upgradek megvalósításán „a fejlesztői csapatok rekord sebességgel tudták kiadni ezt a hálózati frissítést”.

Beiko részletezi azt is, hogy a mainnet London hard fork-ot hivatalos bejelentése akkor várható, ha „egyszer a testneteken a hard forkok sikeresen implementálásra kerültek”. A Ropsten-bányászoknak, illetve a Goerli- és a Rinkeby-hitelesítőknek le kell tölteniük a legfrissebb klienseket. Emellett a validátoroknak meg kell duplázniuk a gas limit célértékét a jelenlegi kétszeresére is.

“Ez azért kell, mert ha London egyszer elindul, a blokk mérete megduplázódik, és az EIP-1559 körülbelül 50%-ban lefoglalja a blokkot” – magyarázta Beiko. Az Ethereum Foundation által közzétett blogbejegyzés továbbá megjegyzi, hogy a közösségnek „a következő hetekben várható a mainnet frissítés bejelentése is”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.