Hogyan aknázza ki az 5G a blokklánc nyújtotta előnyöket

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A következő generációs 5G mobilhálózatok implementálása végre elkezdődött. A technológia adoptációjának sebessége viszont még csak most kezd el felgyorsulni. Az Ericsson által kiadott jelentés szerint 2025-ig a világ népességének 65%-ának lesz hozzáférése az 5G-hez, az okostelefonok által generált forgalom pedig a mostani 7.2 GB-ról 24 GB-ra fog megemelkedni. Összehasonlítva a 4G-vel, az 5G technológia sokkal gyorsabb, megbízhatóbb és nagyobb lefedettséget biztosít. A maximális sebessége nagyjából 20-szorosa a 4G sebességnek.

Az 5G-t gyakran együtt emlegetik a blokklánc és a mesterséges intelligencia (AI) témakörökkel, mint olyan új kapcsolt technológiák, amelyek forradalmasíthatják az Internet működését, és megalapozhatják a 4. ipari forradalmat. Milyen szerepet kaphat tehát ebben a forradalomban a blokklánc technológia, és hogyan kombinálható az 5G-vel?

A blokklánc fog őrködni az Internet of Things (IoT) eszközök fölött

Az 5G-vel párhuzamosan rohamosan növekszik a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó eszközök elterjedése is. Szintén az Ericsson riport tárgyalta, hogy a mobilhálózatra kapcsolódó IoT eszközök száma 2025-ig 5 milliárd darabra nő a mai 1.3 milliárdról. IoT eszközök közé sorolnak mindent az okostermosztátoktól kezdve az önvezető autókig. Minden olyan összekapcsolt eszköz ebbe a kategóriába tartozik, amely felügyeli a környezetét, és továbbítja ezeket az adatokat embereknek vagy más IoT eszközöknek. Az 5G kapcsolatnak köszönhetően ezek az eszközök sokkal olcsóbban és hatékonyabban ‘beszélgethetnek egymással’.

Azonban a megnövekedett kommunikációhoz biztonsági aggályok is kapcsolódhatnak – és pont itt jön képbe a blokklánc. Amíg a okoshűtő meghekkelése talán sok bajt nem okozhat, addig az önvezető autó meghekkelésének jóval súlyosabb következményei lehetnek.

Darren Sadana, a Choice IoT, egy IoT menedzsment platform ügyvezetője szerint a blokklánc lehet a megoldás, amely meggátolhatja a hekkelést. Az a véleménye, hogy a legtöbb számítógépes program a blokkláncra tevődik majd át. “Ahogy az 5G lefedettség fokozatosan nő, és egyre több okosalkalmazás épül rá erre a komplex és nagy mennyiségű adatforgalomra, úgy növekszik a kockázata a hálózati feltöréseknek is“, emelte ki egy interjúban.

Egy nemrégen készült felmérésben, amelyet az American Automobile Association indított, az jött ki, hogy a megkérdezettek 49%-a szerint a legnagyobb aggodalom az önvezető autók terén, hogy milyen fenyegetést jelent ezen autók feltörése, és az irányításuk átvétele.

Ez az a terület, ahol a blokkláncnak hatalmas hozzáadott értéke lehet a fejlett biztonsági képességei miatt,” emelte ki Sadana.

Az 5G gazdasági értékének a felértékelése

Ayushi Sharma, a iFour Technolab üzleti tanácsadója szerint a blokklánc alapú biztonsági rendszerek nagy szolgálatot fognak tenni azokon a területeken, ahol az 5G technológia kiemelt lesz. Az 5G által lehetővé vált sávszélesség növekedés lehetővé teszi majd, hogy az IoT olyan területeken is elterjedjen, ahol korábban nem volt erre lehetőség. Ennek hatására az IoT és a blokklánc gazdasági értéke is sokszorosára ugrik majd.

Minden, ami gyors és biztonságos adatátvitelre épül az 5G-n keresztül, kihasználja majd a blokklánc előnyeit. Sharma kiemel egy vadi új szektort, a robotok által asszisztált műtétekét, de az okosvárosokban telepített eszközök milliói is biztonságosabban és hatékonyabban fognak tudni kommunikálni egymással.

Az Ethereum számokban – 2019. szeptemberi adatok

Biztonságosabb SIM

Nir Kshetri, UNC Greensboro egyetem tanára is úgy véli, hogy a blokkláncot kellene használni az 5G biztonságosabbá tételéhez. A telekom vállalatok biztosítanak egy eSIM-et (virtuális SIM kártyát) vagy egy appot az ügyfélnek, amely egy egyedi virtuális azonosítót tartalmaz, amelyet blokkláncon titkosítanak és tárolnak. “Ez a SIM biztonság, hasonlóan az okosszerződésekhez, felhasználható az e-commerce oldalakon is. Az ügyfelek azonosíthatják magukat ezzel az ID-val az e-commerce weboldalakon is.” magyarázta Kshetri.

Joel McLeod, az Emerging Technology online fórum alapítója szerint, “ha ezek a technológiák összeállnak, akkor jelentősen többet fognak majd költeni kutatásokra és fejlesztésekre globálisan, és próbálnak új felhasználási területeket találni majd az új technológiák hibridizációjának. Ezzel egyidejűleg az adott területek szakértői iránt is hatalmas lesz majd a kereslet.”

Kapcsoljuk össze a pénzügyi perifériára szorult embereket is az 5G-vel

Richard Dennis, a temtum kriptovaluta alapítója és vezére hatalmas lehetőségeket lát az 5G és a blokklánc területek összekapcsolásában a pénzügyi világban. “A blokklánc biztosítani tudja a biztonságos mobilbankolást, biztonságossá teszi a pénzügyi tranzakciók feldolgozását. Az 5G pedig lehetővé teszi, hogy ez a komplex hálózat gyorsan és olcsón üzemelni tudjon. A pénzügyi szektor be fogja tudni vonni azokat az embereket is, akik ma többféle ok miatt nem tudtak bankolni.”

A legnagyobb hatása a blokkláncnak és az 5G-nek a fejlődő országokban lesz Dennis szerint. “Ha a kriptohálózat el tudja hozni a fizetési megoldásokat a fejlődő országok lakosságának, akkor az hatalmas előrelépés lesz a bankon kívül rekedtek számára”. Úgy gondolja, hogy ez az evolúció a bankolásban nagy segítség lesz a fejlődő világ számára. Lehetővé teszi majd a jobb és megbízhatóbb hozzáférést az elektromos áramhoz és a gyors internethez. El lehet majd törölni a jelenlegi magas díjakat a tranzakciókhoz és egyéb pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódóan. Meg lehet majd oldani a kormányok szintjén jelen lévő korrupciót, és gazdasági volatilitásokat is ki lehet küszöbölni.

Ha az 5G mindezt lehetővé teszi majd, akkor sokkal nagyobb hozzáadott értéke lesz, mint bármi másnak, amit eddig a mobil iparág ígért vagy adni tudott,” zárta gondolatait Dennis.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.