Hatalmas mennyiségű videókártyát loptak el az Egyesült Államokban

Napjaikban elég sokat hallhatunk a globális chiphiányról, amely a világ gazdaságának szinte minden szektorát komolyan sújtja, legyen szó a számítógépek gyártásáról vagy éppen az autógyártásról. És komoly hatással van ez a hiány az olyan alapvető alkatrészek beszerzésére is, mint a videókártyák. Ráadásul ha nem lenne elég a chiphiány, a bűnözők is megnehezítik a mindennapi ember életét. Az EVGA gyártójának termékmenedzsere nemrégiben tett közzé egy fórumban egy posztot.

Nagy mennyiségben lopják a videókártyákat

Ebben arról írt, hogy nemrégiben egy teljes kamionnyi EVGA RTX 30-Series videókártyát lovasítottak meg tolvajok. A kártyákat éppen kamionnal szállították San Franciscóból az EVGA dél-kaliforniai elosztóközpontjába, amikor lecsaptak a bűnözők. Azt a menedzser nem pontosította, hogy mennyi kártya tűnt el, de sok ember megrendelését érintheti az ügy. Az EVGA felszólította felhasználóit, hogy vásárlás után ellenőrizzék a kártyájuk számát az EVGA weboldalán. Ha sikeresen tudják regisztrálni, akkor biztosan nem lopásból származik a kártya. Arra is felhívja az EVGA fórumposztja a vásárlók figyelmét, hogy az is bűncselekményt követ el, aki lopott árut vásárol, továbbértékesít vagy akár csak használ. Kiemelik, hogy semmilyen formában nem fogják segíteni a regisztrációt vagy a garancia érvényesítését lopott kártyák vonatkozásában.

Videókártya

A Verge meg is kereste az EVGA cégét az ügy kapcsán, de további információkat nem sikerült megtudniuk a jelenleg is zajló rendőrségi nyomozásra hivatkozással. Azt azért hangsúlyozta a vállalat, hogy ha egy vásárló úgy érzi, hogy lopott kártyát vásárolt, vegye fel a kapcsolatot a céggel, majd egyedileg elbírálják és megoldják az ügyét. Nem ez volt az első ilyen nagy lopás videókártyákhoz kapcsolódóan. Még 2020 végén loptak el 340 ezer dollár értékű GeForce RTX 3090-es videókártyát az MSI kínai raktárából. Nem csoda, a videókártyák ma már aranyáron mennek, egy GeForce RTX 3090-es kártyát akár már másfél millió forintért is el lehet adni.