Hathónapos mélyponton az Ethereum gas díjak: jön az altcoin őrület?

A Santiment adatelemző elemzése szerint hathónapos mélypontra zuhantak a gas díjak az Ethereum hálózatán. Az átlagos tranzakciós díj 1,12 amerikai dollár, amilyen alacsonyan legutoljára október 18-án járt az árfolyam. A cégnél dolgozó elemzők úgy vélik, hogy ez az esés egy közelgő altcoin árfolyam-emelkedés előszele is lehet. Ezt arra alapozzák, hogy a kereskedők ciklikusan hullámzó hangulati ingadozásokat követnek.

Valamikor nagyon optimisták, hogy egy bizonyos eszköz hatalmas növekedésre számíthat, máskor viszont nagyon pesszimisták, tehát visszaesésre számítanak. És ez a hangulatingadozás jól tükröződik a tranzakciós díjakban is. Az árfolyamcsúcsok esetén csúcsra jut a gázdíj is, normál szintre pedig piaci mélypontokon kerül.

Az Ethereum gas díjak csökkenése és az inflálódás után mi jöhet?

A jelenlegi csökkenés az Ethereum gas díj nagyságában több tényezőhöz köthető. A Dencun frissítés egyértelműen tényező, de az egész kriptopiacon meglévő visszafogott hangulat is hozzájárult. Ezek eredményeként ugyanis csökkent az aktivitás a láncon, az pedig egyenesen eredményezte az Ethereum gas díjak csökkenését. A fentebb említett ingadozó hangulatra tökéletesen jó példa, hogy februárban még nyolchónapos csúcson voltak a gas díjak az Ethereum hálózatán. Azt akkor a kísérleti ERC-404 tokenstandard iránti érdeklődés hajtotta. Február 9-én a gas árak átlagosan 70 gwei körül voltak tranzakciónként, ami körülbelül 60 dollárnak felel meg egy normál tranzakció esetében. A csúcson a gas árak egészen 377 gwei-ig emelkedtek, ami 2023. május 12-én volt utoljára elért szint.

Maga az ether token viszont nem igazán mozgolódik, pár százalékot nőtt az ára múlt héten, de ez a nyereség egy nap alatt tovatűnt. Most már alig 3100 dollár felett kereskednek vele: ETH Price ETH Price . A csökkent aktivitás az Ethereum hálózatán egyben növelte a forgalomban lévő ether kínálatot is. Az elmúlt hónap legmagasabb szintjét elérve. Az elmúlt 30 napban 74458 ethert bocsátottak ki, amelyben csak 57516 került elégetésre, így 16979 tokennel nőtt a kínálat. Ez egyértelműen inflációs trend, ami éles kontraszt az elmúlt öt hónap deflációs folyamatával. Az inflálódás megjelentése ellenére a hálózat több mint 437000 tokent égetett el azóta, hogy 2022 szeptemberében áttért a proof-of-stake konszenzusmechanizmusra.