Háttérbe szorultak a kriptovaluták az európai parlamenti választásokon

Megkezdődtek európai parlamenti (EP) választások, a több mint 700 új képviselő megválasztása pedig várhatóan nagy hatással lesz a következő öt év jogalkotási folyamatára, és egyben a kriptovalutákkal kapcsolatos irányvonalra.

A választási eredményeket június 9-én teszik közzé, az új EP-képviselők ezután részt vesznek az új törvények kialakításában és az azokkal kapcsolatos döntéshozatalban.

A MiCA és az új szabályozás

A választások egyébként pont arra az időszakra esnek, amikor az Európai Unió piacvezető kriptoeszközökről szóló jogszabályai, a Markets in Crypto Assets (MiCA), érvénybe lépnek. Bár az új parlament kérhetné az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják felül a MiCA módosításainak szükségességét, az új törvényhozók valószínűleg nem kezdeményeznek majd azonnali változtatásokat.

Robert Kopitsch, a Blockchain for Europe főtitkára szerint a június 30-án hatályba lépő stabilcoin szabályok jól példázzák ezt a hozzáállást.

Ha mégis változtatnának, az EP-képviselők felkérhetik az Európai Bizottságot – az EU politikailag független végrehajtó szervét –, hogy készítsen jelentést arról, szükség van-e változtatásokra a MiCA-ban. „Ezután a Bizottság cselekedhet, és módosíthatja a MiCA egyes rendelkezéseit a fő jogalkotók, azaz a Parlament és a Tanács egyetértésével” – mondta Kopitsch a CoinDesk Consensus 2024 konferencián Austinban, Texasban.

A fiatalabb képviselők támogatják az új technológiákat

Az iparág eddig olyan EP-szövetségesekre támaszkodott, mint Lídia Pereira, az Európai Néppárt tagja, és Ondřej Kovařík, a Megújuló Európa csoport tagja, hogy előmozdítsák a kriptobarát szabályokat. Tommaso Astazi, a Blockchain for Europe szabályozási ügyekért felelős vezetője szerint Lídia Pereira nagyon aktív volt, és nagy eséllyel újra megválasztják. „Nagyszerű hang lesz a digitális technológiák, különösen a blokklánc terén” – mondja Astazi. A Cseh Köztársaságból származó Ondřej Kovařík, szintén jó eséllyel indul, és aktív szereplője a kriptovaluta fórumoknak.

Röviddel megválasztásuk után az új EP-képviselők segítenek majd összeállítani az új Európai Bizottságot. Az új biztosokat várhatóan októberig választják meg, és év végéig határozzák meg prioritásaikat. Astazi szerint az, hogy a kriptovaluták fókuszban maradnak-e az EU-ban, nagyrészt a következő biztosokon múlik.

A választások eredményei és az Európai Parlament új összetétele meghatározó lesz a kriptoeszközök szabályozásának jövőjére nézve az Európai Unióban. Az új törvényhozók hozzáállása az új technológiákhoz és a MiCA-hoz nagyban befolyásolhatja az iparág fejlődését.