A MiCA alapján illegális piaci tevékenységnek nyilvánítják a maximális kinyerhető értéket

Az Európai Unió a maximálisan kinyerhető értéket (MEV) a MiCA alapján illegális piaci manipulációként tartja számon.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) nemrég közzétette egyeztetési dokumentumát, amely segít egyértelműsíteni a MICA egyes megállapításinak értelmezését. A nyilvánosságra hozott dokumentum Patrick Hansen szakértő szerint pontosan meghatározta, hogy mit jelent a MEV a szabályozók szemében.

„ A jól ismert maximálisan kinyerhető érték segítségével egy bányász/értékesítő kihasználhatja azt a képességét, hogy a tranzakciókat arbitrálisan rendezhesse át, hogy egyes tranzakciókat megelőzve nyereséget érjen el. Ez egyértelműen piaci visszaélésnek minősül”olvasható a tervezetben.

A MiCA, vagyis a kriptovaluták piacáról szóló rendelet egy Európai Uniós szabályozási keretrendszer, mely a digitális eszközök piacát szabályozza az Uniós tagországok számára. A törvénycsomagot még 2023-ban szavazták meg, miután az európai kormányok három évet töltöttek a szabályozási keret kidolgozásával.

A Maximum Extractable Value (MEV) egy a kereskedők által használt fogalom, ami arra utal, hogy mennyi profitot lehet összesen kitermelni egy blokkon belül a tranzakciók sorrendjének rendezéséből, vagy az adódó arbitrázs lehetőségekből. Az ilyen jellegű lehetőségek túlnyomó többsége a Uniswapon, és az ahhoz hasonló decentralizált tőzsdéken (DEX) jelentkeznek.

Az ESMA a kereskedési platformoktól várja el, hogy jelentsék, ha MEV-vel kapcsolatos piaci visszaéléseket észleltek. A javasolt szabványok részletes jelentési eljárást írnak elő, ami jelentős aggályokat vet fel a pontos eljárással kapcsolatban. Hansen megkérdőjelezte a követelmények megvalósíthatóságát, figyelembe véve a piacon előforduló MEV-ek összetettségét és gyakoriságát.

 

Az ESMA tervezete emellett együttműködést javasol a végrehajtás tekintetében, így arra ösztönzi az EU-n belüli és azon kívüli hatóságokat, hogy működjenek együtt a MEV-visszaélések szankcionálásában. Ennek értelmében a piaci visszaélésekben érintett szereplők nemcsak az uniós szabályozók, hanem a nemzetközi hatóságok által indított vizsgálatokkal is szembe találhatják magukat.

A rendelkezés egyelőre nem végleges, így a következő hónapokban további módosítások várhatóak. A piacfelügyeleti hatóság június 25-ig várja az érdekeltek visszajelzéseit esetleges javaslatokat illetően.