Háttérbe vonul Wladimir van der Laan Bitcoin Core vezető fejlesztő

A Bitcoin Core szoftver és kliens egyik vezető programozója, Wladimir van der Laan úgy döntött, hogy inkább a háttérbe vonul, hogy így támogassa a Bitcoin hálózat decentralizáltabbá válását.

Van der Laan egy blogbejegyzésben tudatta elhatározását, miután a héten többen is támadták őt korábbi döntései miatt. A bitcoin fejlesztő feladata inkább házmesterkedés volt a blokklánc kódja körül, vagyis, hogy minden rendben menjen, ennek ellenére sokan mint projekt vezetőként tekintettek rá. Az összetűzések csütörtökön kezdődtek, amikor néhány felhasználó kifejtette, nem tetszett nekik az a döntés, hogy leszedték a bitcoincore.org oldaláról a Bitcoin fehér könyvét. Erre azért volt szükség, mert Craig Wright szerzői jog megszegésével fenyegette meg a Bitcoin Core csapatát.

A bejegyzésben Wladimir kitért rá, hogy a héten történtek már csak utolsó cseppek voltak a pohárban, már régóta készült rá, hogy háttérbe vonul.

“Delegálni fogom a feladataimat és fokozatosan csökkentem a személyes közreműködésemet. Nem fogom abbahagyni a Bitcoin támogatását, de szeretném magam távolabb helyezni a kritikus folyamatoktól.” – írta Wladimir blogján.

Elmondása szerint, a Bitcoin egy nagyon fontos és értékes projektté vált, szóval még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a decentralizációjára,

“… a digitális pénznek nem szabad, hogy vezetője legyen” – szögezte le a fejlesztő.

A Bitcoin decentralizált fejlesztési környezete az elmúlt év során minden eddiginél központibb kérdés volt. Több nagyvállalat, köztük az OKCoin, Coinbase és Square is bejelentette, hogy független pénzügyi támogatást nyújt a bitcoin fejlesztőknek. A bitcoin programozók ugyanis non-profit alapon dolgoznak azon, hogy minden rendben legyen a hálózat mögötti kódbázissal, és megélhetésüket elsősorban a közösségi támogatások biztosítják.

Wladimir van der Laan 2014 óta a Bitcoin Core GitHub adattár vezető karbantartója és a Core szoftverfejlesztője. Fizetését Cory Fields-sel közösen a MIT Digital Currency Initiative.