Craig Wright szerzői jogot akar a Bitcoin fehér könyvére

Craig Wright szerzői jogot követel a Bitcoin fehér könyvére. Bár még nem sikerült bebizonyítania, hogy ő lenne a bitcoin atyja, Satoshi Nakamoto, mégis levédetné a dokumentumot.

A Bitcoin fehér könyv a kriptovaluta történelmének szent könyve lett, amely bejárta az egész internetet. A kriptovaluta hívők fő művévé vált, melyet Satoshi Nakamoto annak idején mindenki számára ingyenesen elérhetővé tett. Most viszont úgy tűnik, hogy valaki meg akarja azt kaparintani: nem más, mint Craig Wright. A hibbant vállalkozó már számtalan alkalommal verte ki a biztosítékot a kriptoközösségben, de minden kétséget kizáróan az volt a legnagyobb őrültsége, amikor azt állította, hogy ő Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója. Na már pedig ha ő a Bitcoin atyja, akkor nyilván ő írta a fehér könyvet is, így a könyv őt illeti meg.

Wright most szerzői jogokat akar nemcsak a fehér könyvre vonatkozóan, hanem a bitcoin.org, a bitcoin.com és a bitcoincore.org weboldalakra is, amelyeket eredetileg Satoshi Nakamoto készített. Wright ügyvédei szerzői jogok megsértésével vádolnak öt személyt, akik a fentebb említett weboldalakat kezelik. Ők már meg is kapták a hivatalos értesítést arról, hogy illegális tevékenységet folytatnak. A nekik címzett levélben arra hívták fel a figyelmet Wright emberei, hogy a magatartásuk miatt hamarosan bírósági eljárás indulhat velük szemben. Wright követelte, hogy azonnal tegyék elérhetetlenné a fehér könyvet a weboldalainkon, hiszen a jövőben az ő engedélye nélkül nem lehet azt majd sehol sem publikálni.

Wright már régóta állítja azt, hogy ő Satoshi Nakamoto, de nagyon kevesen hisznek neki. A bíróságon többször kérték, hogy álljon elő valami kézzel fogható bizonyítékkal, a feleségével készült meghallgatáson kívül viszont eddig nem sikerült előrukkolnia semmi érdemlegessel.

A Bitcoin.org üzenete: „Továbbra is publikáljuk a fehér könyvet

A bitcoin.org weboldal üzemeltetői természetesen nemet mondtak Wright fenyegetésére és azt írták, hogy Faketoshi (Wright gúnyneve) állításának nincs értelme és természetesen nem hajlandóak Wright követelésének eleget tenni. Továbbá azt is megjegyezték, hogy az eredeti Bitcoin fehér könyvet az eredeti projektfájlok tartalmazzák, amelyeket Satoshi Nakamoto egyértelműen a MIT licenc alatt tett közzé, így nem kétséges, hogy annak a közzététele legális.

Érdekes itt azt is megjegyezni, hogy Riccardo Spagni, a Monero társalapítója létrehozta a CraigWrightIsNotSatoshi.com weboldalt, ahol közzétette Satoshi Nakamoto MIT licenc alatt terjesztett fehér könyvet az eredeti Bitcoin forráskódban. Spagni szerint szégyenteljes az, amit Wright művel. Egyértelmű, hogy nem ő Nakamoto, hanem egy csaló, aki bizonyíték nélkül nevezi magát a Bitcoin feltalálójának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük