Helikopterpénz: 3 billió dolláros gazdaságélénkítő terv készül az Egyesült Államokban

Infrastruktúrába, oktatásba, munkaerőfejlesztésbe, klímaváltozás elleni küzdelembe fektetne Joe Biden csapata a gazdaság fellendítése érdekében.

Elkészült az amerikai gazdaság soha nem látott 3 billió dolláros gazdaságélénkítő terve. A NYT értesülése szerint Joe Biden gazdasági tanácsadói ezen a héten ismertetik a tervet az elnökkel és a kongresszusi vezetőkkel. Korábban írtunk arról, hogy az állam 1,9 billió dolláros sürgősségi intézkedést vezet be a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítására. Ezzel ellentétben a jelenlegi tervezet hosszútávú befektetést nyújt az Egyesült Államoknak. A New York Times információi alapján többek között a következő pontokat foglalja magába:

Közel 1 billió dollár beruházás a közúti és az elektromos hálózat infrastruktúrájába, beleértve az elektromos járművek töltőállomásait is.

Zöld energia és más, a jövőben gyorsan fejlődő iparágak, például az 5G támogatása. A városi területeken kívül található szélessávú internet, egymillió megfizethető és energiahatékony lakóépület szánt források.

Több millió munkavállaló átképzése és továbbképzése, széles támogatások az első felsőoktatási diplomához és a kiegészítő oktatáshoz.
Adókedvezmények és kölcsönök az alacsony jövedelmű célcsoportok számára, beleértve a gyermekeket is.

A támogatások mellett a közigazgatási tisztviselők fontolóra veszik, hogy a terv részeként meghosszabbítanak néhány 2017-ben lejárt adókedvezményt, például az új beruházások azonnali levonásának lehetőségét az üzleti támogatások elnyerése érdekében.

A kiadvány szerint az elnök csapata a társasági adó mértékét 21%-ról 28%-ra emeli, a lakosság marginális adóját pedig 39,6%-ra.

A szenátus demokrata képviselői állítólag ragaszkodnak ahhoz, hogy az elnök bevonja a republikánusokat a következő gazdasági jogszabályok érvényesítéséhez, illetve kiemelték, hogy az új kiadásokat adóemelésekkel kell ellensúlyozni.

Néhány kongresszusi republikánus egyetért az utak, hidak, víz- és csatornarendszerek és egyéb infrastruktúra újjáépítésére irányuló támogatásokkal kapcsolatban. Az adóemelések nagy részét viszont teljes mértékben ellenzik. Ebből kifolyólag, a törvényjavaslatban valószínűleg változtatásokat kell végrehajtani, mielőtt elfogadják.

Kapcsolódó: