Vállalati szocializmus: 3 milliárd euró ingyenpénzt kap az Adidas

3 milliárd dollárnyi vészhelyzeti hitelt kap a német kormánytól a bajor multi a járvány miatti üzletbezárások és pénzügyi nehézségek áthidalására.

Az Adidas azt is bejelentette, felfüggeszti az osztalékosztást, részvény visszavásárlást és a 2020-as vezetői bónuszokat a hivatalosan hitelnek titulált helikopterpénz fejében.

A még lezáratlan szindikált forgóhitel 2,4 milliárd euró összegű kötelezettségvállalást tartalmaz az állami tulajdonban lévő KfW fejlesztési banktól és 600 millió eurós hitelkötelezettséget szokásos piaci feltételek mellett egy banki konzorciumtól, beleértve az UniCredit, a Bank of America, Citibank, Deutsche Bank, HSBC Mizuho Bank és Standard Chartered bankokat. Az Adidas a fel nem használt pénzeszközöket kamatokkal (ami tudniillik erősen mínuszos szerte az unióban az EKB kamatpolitikájának eredményeképp) és díjakkal együtt minél gyorsabban visszafizeti.

A vállalat bizonygatja, az évre felfüggeszti a vezetőség bónuszait, amit különösebben senkit sem hat meg, a vezetőséget pláne nem, hiszen az előző években, illetve a viharfelhők elmúltával, újabb pár száz millió euróval gyarapodik a magánszámlájuk. Talán később lesz meg a privát jet vagy a jacht, de ami késik, nem múlik (akinek déja vu-ja van, 2008-2009-ben is hasonlóképp zajlott).

Úgy tűnik Németország is elfelejtette a szabadpiacok egyik legfundamentálisabb tételét, az állami beavatkozás szükségtelenségét a nemzetek közötti faszméregetés tárgyát reprezentáló nagyvállalati szektorban és az alkotó rombolás fontosságát. Hagyd elbukni, a helyén versenyképes, agilis és (egy időre) túlélésre predesztinált vállalkozások tucatjai fognak szárba szökkenni. Isten hozott, Európa, a vállalati szocializmus világában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük