Hiába a medvepiac, nagyon jó dolgok is zajlanak a bitcoin hálózatán

Ezekben a napokban a kriptovilágban mindenki a jelenlegi medvepiacról beszél. A cikk írásának a pillanatában a bitcoin ára alig több mint 19500 dollár, így minden metrikából elég negatív következtetések vonhatóak le. De ettől függetlenül azért még mindig vannak pozitív fejlemények is a bitcoin fanatikusok és hodlerek számára. A következőkben megmutatunk néhány olyan izgalmas dolgot, ami jelenleg zajlik a bitcoin világában.

A bitcoin hálózatának újdonságai és a pozitív jövőkép

Itt van például szabályozói oldalról az a törvényjavaslat, amelyet a bitcoinhívő republikánus szenátor, Cynthia Lummis és a demokrata Kristen Gillibrand nyújtottak be az Egyesült Államokban. Ez rengeteg bizonytalanságot fog megszüntetni a bitcoin körül, miután valamikor jövőre szavazni fognak róla. De a 2021. novemberében elindult Taproot frissítéssel kapcsolatban is vannak jó fejlemények. Hiszen eddig most már a node-ok közel 80%-a fogadta el és támogatja, de remélhetőleg rövidesen ez a szám 100% lesz. A Taproot frissítés létfontosságú annak a biztonsági követelménynek a teljesítésében, ami lehetővé teszi azt, hogy kormányok, cégek és intézmények is nagy számban csatlakozzanak a hálózathoz. A bitcoin fanatikusok a Taproothoz hasonlóan sokat remélnek a Lightning hálózat bővülésétől is.

A Lightning néhány napja elérte valaha volt legnagyobb kapacitását 4005 bitcoinnal, ami hónapos összehasonlításban 6%-os növekedést jelent. Hamarosan pedig komoly bővülésre számíthat a Lightning Finance (LiFi) is, főleg azzal, hogy elindul a stabilcoin utalások rendszere is a Lightningon. Ez pedig biztosan magasabb fokozatba kapcsolja a bitcoin elfogadást. Bár eddig is a BTC dominálta a piacot, hiszen 2021. januárjában a 4155 különböző kriptovalutát figyelembe véve a bitcoin piaci kapitalizációja 68%-os arányú volt. Most július elején közel 20 ezer különféle kriptovaluta létezik, és a piaci kapitalizációkat figyelembe véve a bitcoin aránya 50%-os. A következő felezésre (2024 elején) a bitcoin piaci dominanciáját még több kriptovaluta esetén is ismét 60% fölé várják az elemzők. Ez is mutatja, hogy a bitcoin milyen időtálló és mennyire alappillére az egész piacnak.