Hiába a zakó, a Bitcoin hálózat erősebb, mint valaha

A bitcoin bányászok köszönik szépen, de még nem panaszkodnak a hétközi árfolyam zuhanás miatt. Ezt elsősorban a bányászati nehézségi és a hálózati hashráta aktuális értéke bizonyítja. A bányászati nehézség például – 2 hetes késleltetéssel ugyan -, de jelzőül szolgál a hálózat fundamentális állapotáról. A legfrissebb nehézségi kiigazítás eredménye, hogy új rekordra ugrott a számértéke.

A bányászati nehézség egy 2016 blokkonként automatikusan módosuló mértékegység nélküli számérték. A nehézség feladata, hogy ~10 percen tartsa a Bitcoin blokkok generálását, ami garantálja, hogy a 21 millió teljes BTC mennyiség 2140-ig kerül kibányászásra. A növekvő hálózati számítási kapacitás az automatikus nehézség-módosulás nélkül könnyebbé tenné a blokkjutalom generálást, ami felgyorsítaná a maradék 2 millió BTC kibányászását. Ezért építette bele Satoshi Nakamoto a bányászati nehézséget a protokollba, mert ezzel kontrollálható a hálózati hashráta változása.

A számértéke jelenleg 29,143 billió, és még soha nem állt ilyen magasan a hálózat indulása óta:

 

Bitcoin bányászati nehézség | Blockchain.com

Ez egyben a hálózati számítási kapacitás rekordértékét is jelenti, ami jelenleg 217 exahash/mp:

Teljes Bitcoin hálózati számítási kapacitás | Blockchain.com

Annak ellenére tehát, hogy a héten 18,88 százalékot zakózott a BTC a dollárral szemben, vagy ha konzisztensen követjük a kéthetes nehézségi módosulás időperiódusát, -22,79%-ot két hét alatt, a Bitcoin hálózata továbbra is a világ legerősebb szuperszámítógépe és egyben a legellenállóbb publikus blokklánc, aminek bedöntésére, megtámadására (51%-os támadás) egyetlen szereplő – legyen az nemzetállam, vállalat, koordinált szereplők együttese – se rendelkezik elegendő anyagi eszközökkel, mi több, nem feltétlenül érné meg nekik a befektetett összeg.

BTCUSD_2022-05-14_19-18-00 | TradingView

Mindenesetre a bányász szektorban is hirtelen változhatnak a körülmények. Egyelőre a Braiins ASIC tuningszoftver-fejlesztő becslése szerint 1 BTC aktuális előállítási költsége valamivel 18 000 dollár alatt marad akkor, ha átlagosnak mondható 50 TH/mp-es hardver hashrátával és 0.05$/KWh áramdíjakkal számolunk.

Hiába a zakó, a Bitcoin hálózat erősebb, mint valaha

1 BTC előállítási költsége | Braiins

Természetesen ez a képzeletbeli előállítási költség erősen függ a bányászati aktivitás földrajzi elhelyezkedésétől, a használt hardverek energiahatékonyságától, áramdíjtól, beszerzési költségektől és így tovább, de átlagértékekkel számolva vehetjük az előállítási költséget egy olyan árfolyam szintnek, ami alá szúrva a BTC könnyen egy kapitulációt indíthat el a bányászok körében és ezáltal ideiglenesen veszélyeztetve a teljes hálózat biztonságát, nem említve egy esetleges öngerjesztő folyamatot a piacokon.

Tegyük hozzá, bányász-kapitulációra volt már példa 2018 végén, amikor az árfolyam a 2017 év végi 20 ezer dollárról 3300 dollárig bukott, ami húsba vágó élmény volt a bányászok zömének. Elég csak a következő szalagcímre pillantani: