Kínjukban az utcára dobálják a bányászgépüket a kínai bányászok

Egy az interneten keringő videó szerint a kínai bányászok az utcára dobálják a gépeiket, melyek már nem bányásznak elég hatékonyan.

Csak a legjobbak maradnak

Mint ahogy pár hete mi is beszámoltunk róla a több százezer bitcoin bányászgépet kapcsoltak le Kínában az árfolyam esés és a hashráta kiigazítása miatt. Az F2Pool mellett azonban a több kínai bányász is kénytelen volt leállítani a gépeket, mert azok már nem termeltek elég kriptopénzt.

A jelenleg árfolyam szint mellett már csak a leghatékonyabb gépek maradtak a hálózaton.

Az utcára dobálják az ASIC gépeket

Mivel a bányászgépek elektromos árammal működnek, egy idő után ha az árfolyam nem ér el egy bizonyos szintet, egyszerűen nem éri meg bányászni tovább, hiszen a gép által megtermelt kriptopénz nem fedezi az energiaszámlát. Sok bányász próbál meg emiatt az eBayen és más online piactéren megszabadulni a gépeiktől. Azonban a kereslet csökkenése miatt már inkább csak fémhulladéknak veszik be a gépeket.

Egy a Twitteren keringő videó pedig arról számol be, hogy a nem jövedelmező gépek sanyarú sorsra jutnak. Egyszerűen az utcára dobálják a már nem termelő bányászgépeket.

3800 dollár a lélektani határ?

Dovey Wan, az F2Pool egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin bányászgépek kikapcsolási pontja valahol a 3800 dolláros árfolyamnál lehet, melyet nem is olyan rég el is ért a bitcoin. Ez alatt az árfolyam alatt ugyanis nem fedezi a fenntartási költségeket a bevétel a bányászatból. Emellett pedig fontos figyelembe venni, hogy most épp száraz évszak van Kínában, ezért a vízenergiát használó bányászfarmok számára még az elektromos energia árának emelkedésével is számolni kell.

Hu Jue a Si Hua Mining partnere szerint is egyre több bányász kapcsol le a hálózatról. Leginkább az Antminer S7 és V9 gépeket kapcsolják le a minerek.

„Ha egy bányászgép már nem jövedelmező, akkor a nagyobb kínai farmok egyszerűen eladják azokat hulladékfémnek.”

Jelenleg 41 millió TH/s a bitcoin hálózat hashrátája, mely tovább csökkenhet, ha egyre több gépek kapcsolnak le. Azok, akik rendelkeznek megfelelő tartalékokkal és hatékonyabb gépekkel túlélhetik a kriptotelet, de a kisebb bányász operációk megszűnhetnek.