Hibázott a Bafin, jöhetnek a Bitcoin automaták Németországban

Németországban nincsenek könnyű helyzetben a Bitcoin automata üzemeltetők. A 82 milliós országban eddig mindössze 4 (!) darab került telepítésre, azok is inkább a szürke zónában működnek. A német pénzügyi hatóság már egyszer elkaszálta az üzemeltetőket.

Ennek ellenére 4 pionír nem értett egyet a BaFin döntéssel és a szabályozói döntéssel szembemenve továbbra is kitartottak a BTM telepítés mellett. Szerencséjükre, ugyanis a múlt év októberében a berlini bíróság azt a határozatot hozta, hogy a BaFin a BTM szabályozással túllépett törvényileg előírt jogkörén. Konkrétan annyit jelent: a bitcoin adásvétel automatán keresztül nem büntethető.

Bitcoin automaták Németországban: eddig 4 BTM, hamarosan indulhat a roham

A berlini bírósági döntés közrejátszott abban, hogy a 4 BTM továbbra is megtalálható Németországban, a következő helyeken:

  • Room77, Graefestr. 77, 10999 Berlin
  • Damla Market + Grill, Karl-Heinrich-Ulrichs-Straße 4, 10787 Berlin
  • Susannen Kiosk, Susannenstraße 13, 20357 Hamburg
  • BlockchainHotel / Unperfekthaus, Friedrich-Ebert-Str. 18-26, 45127 Essen

A BTC-ECHO német híroldalnak nyilatkozva Alec Hahn a Bitcoin42 ügyvezetője elmondta, a BaFin már írásban kommentálta akciójukat, miszerint az automaták addig maradhatnak, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet az automaták körül. Egyébként is, tette hozzá Hahn, az automaták egyirányúak, azaz, csak bitcoint lehet venni velük, bár már tervezik a bitcoin értékesítés aktiválását:

A Bitcoin ATM-ek telepítése óriási lépést jelent a németországi adoptáció felfuttatása felé, mivel megbízható hidat biztosít az absztrakt virtuális és a fizikai világ között. Különösen hatalmas fegyvertény, az úgynevezett “alulbankolt” népesség, vagy a hontalanok és bevándorlók számára, akik a Bitcoin antibürokratikus, decentralizált struktúráját üdvözlendőnek tarthatják, mivel válsághelyzetekben nagyon megbízhatóan működhet és létfontosságú kapcsolatot teremt a pénzügyi akadályok leküzdésére.

A KYC azonosításra nincs szükség egészen 500 eurós vásárlásig, ha ennél magasabb összegről van szó, akkor útlevéllel kell hitelesíteni magát az embernek a BTM előtt. A váltási díj ugyanakkor elég békésre sikeredett, és az üzemeltető mindössze 4.5 százalékot számol fel.

Essenben és Berlinben már üzembe helyezték az automatákat, Hamburgban még beletelik egy kis időbe.

Magyarországon is éledezik a BTM-piac

Összehasonlítva Németországgal, különösen ha figyelembe vesszük a méretbeli és gazdasági fejlettségbeli különbségeket, akkor Mo. nem is áll olyan rosszul. A CoinATMRadar adatai szerint 14 BTM került telepítésre Magyarországon, ebből 8 Budapesten a többi 6 vidéken. A kriptotőzsdék és brókerek, mint MrCoin, CoinMixed és CoinCash egyaránt rendelkezik saját üzemeltetésű BTM-mel.

A Bitcoin Bázis csapata szintén szeretne hozzájárulni a magyarországi bitcoin ökoszisztéma fejlődéséhez és első körben 9 darab BTM telepítését kezdi meg Budapesten (3), Nyíregyházán, Gyöngyösön, Debrecenben, Szegeden, Zalakaroson, Miskolcon.

Amennyiben további igény mutatkozna BTM-ek telepítésére, akkor a következő körben újabb 9-10 BTM telepítése kezdődhet meg.