Hibázott a Bafin, jöhetnek a Bitcoin automaták Németországban

Németországban nincsenek könnyű helyzetben a Bitcoin automata üzemeltetők. A 82 milliós országban eddig mindössze 4 (!) darab került telepítésre, azok is inkább a szürke zónában működnek. A német pénzügyi hatóság már egyszer elkaszálta az üzemeltetőket.

Ennek ellenére 4 pionír nem értett egyet a BaFin döntéssel és a szabályozói döntéssel szembemenve továbbra is kitartottak a BTM telepítés mellett. Szerencséjükre, ugyanis a múlt év októberében a berlini bíróság azt a határozatot hozta, hogy a BaFin a BTM szabályozással túllépett törvényileg előírt jogkörén. Konkrétan annyit jelent: a bitcoin adásvétel automatán keresztül nem büntethető.

Bitcoin automaták Németországban: eddig 4 BTM, hamarosan indulhat a roham

A berlini bírósági döntés közrejátszott abban, hogy a 4 BTM továbbra is megtalálható Németországban, a következő helyeken:

  • Room77, Graefestr. 77, 10999 Berlin
  • Damla Market + Grill, Karl-Heinrich-Ulrichs-Straße 4, 10787 Berlin
  • Susannen Kiosk, Susannenstraße 13, 20357 Hamburg
  • BlockchainHotel / Unperfekthaus, Friedrich-Ebert-Str. 18-26, 45127 Essen

A BTC-ECHO német híroldalnak nyilatkozva Alec Hahn a Bitcoin42 ügyvezetője elmondta, a BaFin már írásban kommentálta akciójukat, miszerint az automaták addig maradhatnak, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet az automaták körül. Egyébként is, tette hozzá Hahn, az automaták egyirányúak, azaz, csak bitcoint lehet venni velük, bár már tervezik a bitcoin értékesítés aktiválását:

A Bitcoin ATM-ek telepítése óriási lépést jelent a németországi adoptáció felfuttatása felé, mivel megbízható hidat biztosít az absztrakt virtuális és a fizikai világ között. Különösen hatalmas fegyvertény, az úgynevezett “alulbankolt” népesség, vagy a hontalanok és bevándorlók számára, akik a Bitcoin antibürokratikus, decentralizált struktúráját üdvözlendőnek tarthatják, mivel válsághelyzetekben nagyon megbízhatóan működhet és létfontosságú kapcsolatot teremt a pénzügyi akadályok leküzdésére.

A KYC azonosításra nincs szükség egészen 500 eurós vásárlásig, ha ennél magasabb összegről van szó, akkor útlevéllel kell hitelesíteni magát az embernek a BTM előtt. A váltási díj ugyanakkor elég békésre sikeredett, és az üzemeltető mindössze 4.5 százalékot számol fel.

Újabb két hét banzáj a CoinCash-en! Kétéves szülinap alkalmából november 12-éig mindössze 2%-os váltási díjat számol fel Magyarország vezető kriptopénz váltója.

Essenben és Berlinben már üzembe helyezték az automatákat, Hamburgban még beletelik egy kis időbe.

Magyarországon is éledezik a BTM-piac

Összehasonlítva Németországgal, különösen ha figyelembe vesszük a méretbeli és gazdasági fejlettségbeli különbségeket, akkor Mo. nem is áll olyan rosszul. A CoinATMRadar adatai szerint 14 BTM került telepítésre Magyarországon, ebből 8 Budapesten a többi 6 vidéken. A kriptotőzsdék és brókerek, mint MrCoin, CoinMixed és CoinCash egyaránt rendelkezik saját üzemeltetésű BTM-mel.

A Bitcoin Bázis csapata szintén szeretne hozzájárulni a magyarországi bitcoin ökoszisztéma fejlődéséhez és első körben 9 darab BTM telepítését kezdi meg Budapesten (3), Nyíregyházán, Gyöngyösön, Debrecenben, Szegeden, Zalakaroson, Miskolcon.

Amennyiben további igény mutatkozna BTM-ek telepítésére, akkor a következő körben újabb 9-10 BTM telepítése kezdődhet meg.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.