XVIII. Heti Hírmustra: Harc a 10 ezer dolláros bitcoinért, autógyártók blokklánc szövetsége, bányászik a UNICEF

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. április 30-május 6. közötti időszakban?

kripto

A bitcoin árfolyama a héten tovább emelkedett és a hétvége folyamán megpróbálkozott a 10 ezer dolláros régió meghódításával, azonban nem sikerült lendületét megőriznie és több száz dollárral csökkent az árfolyam. Az altcoinok is követték a bitcoin árfolyamát és 5-20% közötti mértékben estek.

bitcoin

Bitcoin árfolyam, április 29-május 6, forrás: CoinMarketCap

Bitcoin kereskedésbe kezd a Goldman Sachs. A Wall Street-i befektetési bank hamarosan elindítja a bitcoin határidős ügyletek kereskedését az ügyfelek saját pénzei részére. A pénzintézet ezen kívül az ún. nem szállítható határidős ügyleteket (NDF) is kínál, ezt a bank fogja létrehozni.

A Morgan Stanley közzétette egy, az online kriptopiaccal kapcsolatos kutatásának eredményeit. A kutatás célja a legálisan működő tőzsdék kereskedési volumeneinek az összevetése volt. Eszerint a legnagyobb volumen a Máltán bejegyzett tőzsdéken folyik, amit Belize követ. A kutatásból kiderül az is, hogy Egyesült Királyságban van a legmagasabb számú jogszerűen bejegyzett tőzsde, ez azonban a kereskedési volumen mindössze 1%-át teszi ki.

A japán szabályozók nyomást gyakorolnak az országban működő tőzsdékre, hogy levegyék kereskedési listáikról a privát kriptopénzeket. Az FSA a Monero, a ZCash és a Dash listázását szeretné megszüntetni. A hatóságok szerint ezeket a pénznemeket illegális tevékenységekre használják, így pénzmosásra, kábítószer-kereskedelemre és más tiltott ügyletekre.

A Tangem nevű startup készpénz formájú bitcoin kísérleti értékesítését indította útjára. A Svájcban és Szingapúrban jelenlevő cég sajtóközleménye szerint az okos bankjegy a Samsung Semiconductor által kifejlesztett chipet tartalmazza. A felhasználók így 0.01-0.05 BTC-t is hordozhatnak magukkal pénztárcájukban a többi bankjegy mellett.

A Trend Micro kiberbiztonsági cég a FacexWorm malware újraéledéséről adott hírt. A kártékony Chrome kiterjesztést tavaly augusztusban fedezték fel és a Facebook felhasználókat célozta meg. Idén áprilisban visszatért a malware és most a kriptopénzes kereskedési platformokat, pénztárcákat is célba vette, valamint titkos kriptopénzes bányászatot folytat a gyanútlan felhasználó gépén. Eddig viszonylag keveseket károsított meg a malware és a Chrome is dolgozik a bővítmények eltávolításában.

banyaszat

Meglepő adománygyűjtő akcióba kezdett a UNICEF. A szervezet ausztráliai kirendeltsége elindított egy weboldalt, amely lehetővé teszi az adományozást, de nem pénzzel, hanem kriptobányászat engedélyezésével. A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy a támogató felmegy a weboldalra, beállítja a paramétereket és addig bányászik a gépe, amíg az oldal nyitva van. A weboldal Monerot bányászik és a kriptopénzes bevételt a rászoruló gyerekek megsegítésére fordítják. A weboldal a Coinhive Javascript-alapú bányászkódját használja.

A Bitmain bejelentette egy új bányászgép forgalomba hozatalát. Az Antminer Z9 az Equihash algoritmust dolgozza fel, amelyet többek között a Zcash is használ. Az új gépeket júniustól kezdik szállítani.

Az Intel szabadalmi kérvényt nyújtott be egy új bitcoin bányászati chip gyorsítóhoz. A szabadalmat 2016-ban nyújtották be, azonban csak most került nyilvánosságra. A tech cég állítása szerint ésszerűbb és költséghatékonyabb módszert talált a bitcoinok bányászására. A szabadalom szerint termékük akár 35%-kal is csökkentheti az energiafelhasználást, olcsóbb lesz és jobban lehet vele bányászni.

blokklanc

A világ 4 legnagyobb autógyártója tech szolgáltatókkal és startupokkal együtt konzorciumot hoz létre, amely a blokklánc technológiának az autóipari szektorban való alkalmazását tűzte ki céljául. A Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) alapítói között van a BMW, a Ford, a General Motors és a Renault. A MOBI-hoz csatlakoztak többek között autóalkatrész gyártók is, így a Bosch és a ZF, valamint olyan nagyvállalatok, mint az Accenture vagy az IBM.

Kínában a 26 nyilvánosan bejegyzett bankból 12 bank építette be a blokklánc technológia alkalmazásának valamely formáját a tavalyi év során. A CEBNet hírügynökség információi szerint a 12 bank éves jelentésében tette közzé az információt. A pénzintézetek közé tartozik a Bank of China, a China Construction Bank, az Agriculture Bank of China, valamint a magántulajdonban lévő China Merchants Bank. Az applikációk között szerepel számlázás, kölcsönök és identifikációs dokumentumok hitelesítése.

A dubaji kormány a blokklánc technológiával kívánja megnyitni az utat a külföldi befektetések és vállalkozások számára. A város gazdasági minisztériuma kedden ‘Dubai Blockchain Business Registry’ címmel indította el projektjét és célja a Dubajit érintő üzleti tevékenységek egyszerűsítése és a külföldi befektetések megkönnyítése.

szabalyozas

A portugál parlament a kriptopénzes szabályozást vette terítékre, azzal a céllal, hogy új jogi keretet fogadjon el a fizetési szolgáltatások számára. A kormány szerint az új rendeletek lehetővé fogják tenni, hogy a kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatások bővülhessenek az országban, emellett biztosítva az átláthatóságot és biztonságot is.

Vizsgálja az Ethereumot az amerikai szövetségi szabályozó hatóság. A SEC arról fog döntést hozni, hogy a kriptopénz értékpapírnak számít-e. Az ETH körül a problémát az okozza, hogy a 2014-es ICO vásár során az Ethereum Alapítvány több mint 31 ezer bitcoint gyűjtött össze és a hatóság szerint ez értékpapírok értékesítését jelenti és regisztrálniuk kellett volna a vásár előtt.

A Hét Képe

Bitcoinban is elfogad adományokat az alábbi graffiti megalkotója Párizsban:

bitcoin

Forrás: Reddit