Hirtelen növekedés a stabilcoinok készleteiben, mit jelent ez a piacra nézve?

Jelentősen megnőtt idén a Stablecoin Supply Ratio (SSR), ami a dollárhoz kötött érmék csökkenő vásárlóerejét jelzi. Nézzük meg, milyen jelentőséggel bír ez a kriptopénzek piacára nézve.

A Stablecoin Supply Ratio (SSR) egy fontos piaci mutató, amely az év eleje óta kis mértékben, de folyamatosan emelkedik, ami a stabilcoinok vásárlóerejének csökkenését jelzi. A mutató segít a kereskedőknek és a befektetőknek megérteni, hogy a piacot jelenleg a dollárhoz kötött stabilcoinok vagy a Bitcoin-tulajdonosok uralják-e.

Az SSR egy olyan mérőszám, amely betekintést nyújt a Bitcoin (BTC) és az amerikai dollár közötti kereslet és kínálat dinamikájába. Az SSR kiszámítása során a stabilcoinok teljes kínálatát elosztják a Bitcoin piaci kapitalizációjával.

A Stablecoin Supply Ratio (SSR) növekvő tendenciája a stabilcoinok vásárlóerejének lassulását jelzi, ami gyakran medvés vagy oldalazó piaci hangulathoz társul. Ezzel szemben az SSR csökkenő trendje a stabilcoin vásárlóerejének emelkedő állapotát jelzi, ami jellemzően bullish piaci hangulathoz kapcsolódik.
Az év eleje óta az SSR 2,36-ról 4,65-re emelkedett. Ez a hirtelen növekedés a stabilcoinok vásárlóerejének jelentős csökkenését jelzi. Ez a tendencia a Bitcoin árfolyamának emelkedésével párhuzamosan következett be.
ssr
Az SSR mutató (narancssárga) teljesítménye 2018 és 2023 között (forrás: Glassnode)

A Tether készletei rekordmagasságot értek el

A mutató közelmúltbeli emelkedése egyes stabilcoinok kínálatának jelentős növekedését jelenti. Ahogyan azt korábbi elemzések is bemutatták, a Tether (USDT) és a TrueUSD (TUSD) kínálata idén minden idők legmagasabb szintjét érték el.
A Tether 2023-ban több mint 16 milliárd dollár értékben veretett új USDT-t. Jelenlegi piaci kapitalizációja meghaladja a 83 milliárd dollárt. Az USDT piaci dominanciája 2023-ban új csúcsokra jutott, köszönhetően annak, hogy más érmekibocsátók komoly nehézségekkel küszködnek az amerikai bankválság, és a szabályozói keménykedésnek köszönhetően.
Július végén a Tether kínálata 83,89 milliárd dollárral minden idők legmagasabb értékét érte el, míg a TrueUSD kínálata 3,04 milliárd dollárral tetőzött. Ez a két stabilcoin különösen jelentőséggel bír, mivel ezek alkotják a központi tőzsdéken a kripto és stabilcoin közötti kereskedési párok többségét.
usdt
Az USDT és a TUSD  forgalomban lévő készleteit bemutató grafikon (forrás: Glassnode)

Összefoglalás

Az emelkedő SSR-nek tehát sokrétű következményei vannak, és alapos elemzést igényelnek. A stabilcoinok növekvő kínálata mellett az SSR emelkedése arra is utal, hogy a stabilcoinok vásárlóereje a Bitcoinhoz képest csökken. Ez potenciálisan a Bitcoin iránti kereslet csökkenéséhez vezethet, ami viszont lefelé irányuló nyomást gyakorolhat az árára.