Hitelkártyás fizetés verifikálása a blokkláncon a Mastercard újabb szabadalmi terve

A Mastercard már jó ideje blokklánc szabadalmi kérvények sokaságával bombázza az amerikai szabadalmi hivatalt (USPTO) és most két újabb terv is nyilvánosságra került. Az egyik a nyilvános blokkláncot használná a hitelkártyás fizetések biztonságos verifikálásához, a másik pedig egy utazási aukciós blokklánc platform.

Szabadalom #1: Hitelkártyás fizetés verifikálása a blokkláncon

A hivatalhoz benyújtott kérvényben az áll, hogy a Mastercard egy nyilvánosan hozzáférhető blokklánc használatával verifikálná a felhasználók hitelkártyáit. Eszerint a rendszer először rögzítené az adott hitelkártyáról készített képet, amit azután a blokkláncon eltárol. A tároláskor a blokklánc rendszer titkosítja a képet, egy nyilvános és egy privát kulcspárral ellátva. A kártya képét csak akkor lehet lekérni, amikor a kártya tulajdonosa fizet vele, a tranzakciót pedig a blokklánc rendszere verifikálná a kártya képének dekódolásával, a korábban hozzárendelt kulcsok segítségével.

A rendszer integrálásától a Mastercard azt reméli, hogy a tranzakciók biztonságosabbak lesznek, mivel ez az egész fizetési folyamatot titkosítaná. Másik előnye, hogy a kártyatulajdonosoknak nem kell magát a hitelkártyát fizikai mivoltában bemutatniuk a fizetés során, mivel az ügyletek lebonyolítása egy gépileg olvasható kódon keresztül lenne végrehajtva. A Mastercard továbbá ezzel a megoldással kíván megszabadulni a hitelkártyás visszaélésektől is, amik évente 2 milliárd dolláros kárt okoznak a cégnek.

Forrás: Skurlas

Szabadalom #2: Utazási aukciós platform

A Mastercard másik szabadalma egy, a blokkláncon működő utazási aukciós platform. Ennek lényege, hogy a platform felhasználói bepötyögik a tervezett útvonalat, amivel kapcsolatosan a különböző szolgáltatók, így például utazási irodák, szállodák tehetnek ajánlatot, mégpedig minden egyes utazónak. A felhasználók utazással kapcsolatos információi blokkokba kerülnek, azután pedig kihirdetésre a hálózat összes csomópontján. A szolgáltatók ezután elküldhetik ajánlataikat, amelyeket egy feldolgozó szerver értékel és küld tovább az utazónak.

A blokklánc hálózat tehát így egyrészt összekötné az utazót az utazási szolgáltatókkal, másrészt a szolgáltatók egyenlő eséllyel versenyezhetnének egymással az utazók megnyerésére. A platform a Mastercard szerint csökkentené az utazást szervezők marketing költségeit, az utazók pedig a neten való keresgélés és méricskélés helyett, a közvetlenül nekik szánt ajánlatokból kellene választaniuk.

Borítókép forrása: i0.wp