Újabb blokklánc szabadalmak az Amerikai Szabadalmi Hivatalban

Augusztus elején több multinacionális cég is beadvánnyal fordult az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz. A legújabb blokklánc szabadalmak most a Mastercardtól és a Nasdaqtól érkeztek. 

Buy Bitcoin at CEX.IO

Újabb Mastercard blokklánc szabadalmak

Az új Mastercard szabadalom a digitális pénz visszatérítéseket szeretné megkönnyíteni a felhasználóknak.

A szabadalmi hivatal augusztus 3-án tette nyilvánossá a beadványt, amit a Mastercard egyik vezető elemzője, Vladimir Goloschuk nyújtott be. A szabadalom címe elég tág, Információ Tranzakciós Infratruktúra.

Mastercard blokklánc szabadalmak

A benyújtott dokumentum szerint a javasolt szolgáltatás egy olyan infrastruktúrát hoz majd létre, mely révén a felhasználók könnyebben tudnak majd visszatérítést kérni egy korábban elküldött tranzakció kapcsán. Egy példát is bemutatnak a beadványban, mely kísértetiesen megegyezik egy hagyományos kriptopénz átutalással.

A javasolt rendszerben azonban lehetőség nyílik a tranzakciók visszatérítésére is. A jelenlegi kriptogazdaságban ugyanis amennyiben valaki visszatérítést kér, akkor azt vissza kell küldeni az adott címről a forrás címre. A Mastercard szabadalom szerint egy olyan szolgáltatás jönne létre, mely révén egy másik kriptopénz címre lehetne kérni a visszatérítést. Ezáltal könnyebbé és gyorsabbá válhatnak a visszautalások a beadvány szerint.

Nasdaq szabadalmi beadványa

A Nasdaq szabadalmi beadványát két stockholmi alkalmazott, Johan Toll és Fredrik Sjöblom neve alatt jegyzik. Mindketten a Nasdaq tranzakció kezelési részlegén dolgoznak a tőzsdénél Svédországban.

Nasdaq blokklánc szabadalmak

Az újonnan elfogadott szabadalom alapján a blokkláncot használnák a tranzakciók összepárosítására. Pontosabban az ügyletek adatait a blokkláncon tárolnák, mely az elszámolási folyamatokat segíthetné majd elő. A Nasdaq szóvivője elmondta, hogy a szabadalom alapján  minden kritikus adat kapna egy időbélyegzőt, mely aztán a bitcoinhoz és a kriptopénzekhez hasonlóan egy blokkláncon tárolódik majd. Arról nem szólt a hír, hogy privát vagy nyilvános blokkláncot alkalmaznának majd a jövőben.

Egyre több a szabadalom a kriptopénzek világában

A Mastercard már számos szabadalmat benyújtott az utóbbi pár hónapban az Amerikai Szabadalmi hivatalnál. A Nasdaq is nyitott a blokklánc technológia iránt. Korábban azzal került be a Nasdaq a kriptohírekbe, hogy reklámtőzsdét nyitnának blokklánc alapon.

Eközben a többi nagyvállalat sem szeretne lemaradni a blokklánc technológiai újításokról. A British Telecom és a CME tőzsde is szintén több szabadalmat nyújtott be az elmúlt hónapokban a Szabadalmi Hivatalhoz, mely blokklánc technológiával kapcsolatos. A Szabadalmi Hivatal jelentése szerint 2017 első negyedévében megszaporodtak a technológiával kapcsolatos beadványok a korábbi időszakhoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük