Hivatalosan is megkezdődött a végső visszaszámlálás az Ethereum Merge-hez

A Bellatrix upgrade aktiválása az Ethereum blokkláncon elindítja a Merge néven ismert egyesülés folyamatát, amely valószínűleg valamikor szeptember 13-16. között fejeződik be.

Az Ethereum blokklánc összeolvadása hivatalosan is megkezdődött, és valószínűleg valamikor szeptember 13-16. között fog lezárulni. A Bellatrix upgrade – a hálózat utolsó ‘hard forkja’ a Merge előtt – kedden aktiválódott. Ez az Ethereum régóta várt átállásának kezdetét jelzi a proof-of-work (PoW) rendszerről a proof-of-stake (PoS) rendszerre.

A Bellatrix frissítés az Ethereum PoS Beacon Chain-jét – más néven a Consensus rétegét – készíti elő az Ethereum főhálózat Execution rétegével való egyesülésre. Az aktiválás az 144896-os epochára volt ütemezve, és a keddi napon 11:35 UTC körül meg is történt.

Mikor fog lezárulni a Merge?

A Merge eseményt kiváltó Terminal Total Difficulty (TTD) érték a 58,750,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000. Ezt a számot, amely az összes bányászott Ethereum blokk összesített nehézségét jelenti majd, várhatóan valahol szeptember 13-16. között érik el. A jelenlegi előrejelzések szerint ez valószínűleg inkább szeptember 15-e körül fog bekövetkezni.

A TTD szám elérésekor a hálózat egyesíti az Execution réteget az új PoS Consensus réteggel. Ezzel lehetővé teszi a blokklánc folytatását egy új rendszerrel, ami végzi majd a tranzakcióblokkok kibocsátását és hitelesítését. A múlt hónapban az Ethereum fejlesztői a Goerli teszthálózatát PoW-ról PoS-re egyesítették. Ez volt a harmadik és egyben utolsó főpróba a mainnet hálózat Merge esemény előtt.

Az egyesülés időpontjában az Ethereum PoW hálózatának nehézségi szintje olyan szintre emelkedik, hogy az új blokkok bányászata már nem lesz lehetséges. Így végre már eljutunk egy hosszú folyamat végére, ugyanis a Merge már régóta váratott magára, mert a Beacon Chain-t még 2020. decemberében vezették be először.

Merge ütemterv

A Merge befejezése az Ethereum energiaigényes proof-of-work fejezetének végét is jelenti. Az Ethereum fejlesztési ütemtervének következő lépései a díjak és a tranzakciós sebességek javítását tűzte ki célul sharding és rollup folyamatok bevezetése által.

Az egész kriptoszektort elég borús felhők uralják a napokban, ezekre az ether (ETH) árfolyama sem reagált jól. A cikk írásakor az ETH 1,517 dollár környékén járt, ami közel 4%-os esést jelent az elmúlt 5 napban.