1 millió dollárt érhet egy most feltárt Ethereum bug

Az Ethereum régóta várt “egyesülési” eseménye most már tényleg a célegyenesbe érkezett. A The Merge lesz az a pillanat, amikor a kifejezetten energiaigényes modelljéről Proof-of-stake mechanizmusra áll át a hálózat. A most már évek óta készülődő váltástól mindenki tart is egy kicsit. Az Ethereum Foundation pedig el is költene jelentősebb összegeket arra, hogy minden rendben legyen.

1 millió dollárt érhet egy most feltárt Ethereum bug

Egy mai bejelentés szerint az alapítvány megnégyszerezte a hibák feltáróinak fizetendő jutalmakat. Azaz ha valaki a mai nap és szeptember nyolcadika között olyan hibát fedez fel, amely veszélyeztetheti a Merge sikerességét, ő akár 1 millió dollárt is kaphat. Általában a jutalom hasonló esetekben 250 ezer dollár szokott lenni. Most a kritikus hibákért jár majd 1 millió dollár, a nagy kockáztatú bugokért 200 ezer dollár, míg mondjuk egy alacsony kockáztúnak rangsorolt hiba 8 ezer dollárt érhet. Az Ethereum váltásáról már évek óta hallunk, de mostanra ért el oda a projekt, hogy a fejlesztők szerint biztonságosan átállhat a hálózat.

A proof-of-mining modellben a felhasználók kifejezetten energiaigényes bányászati tevékenységgel hitelesítettek tranzakciókat és kerestek így ether coinokat. És pont ezért az energiaigényes bányászatért támadták olyan sokan a népszerű blokklánc hálózatot, amely egyre népszerűbb a DeFi és NFT projektek között is. Ha minden jól megy, akkor viszont már szeptember közepétől proof-of-stake modellel megy tovább az Ethereum. Ebben a node üzemeltetők komoly összegben tartanak ethert a hálózaton és jutalmat kapnak a tranzakciók validálásáért. A várakozások szerint a jelenlegi hálózat energiafogyasztásának kevesebb, mint 1%-át fogja igényelni az új modell. A jelenlegi tervek szerint valamikor szeptember 10. és szeptember 20. között lesz majd a nagy nap. Remélhetőleg a kitűzött jutalom pedig lehetővé teszi, hogy ne legyenek komoly hibák ebben a folyamatban.