Hivatalosan is Ponzi sémával vádolják a BitConnect alapítóját

A BitConnect botrány volt talán minden idők legnagyobb kripto balhéja, amit már régóta gyakorlatilag mindenki egy Ponzi sémára épülő csalásként ismer.  Úgy tűnik, hogy ennek végre a hatóságok is hangot adnak, hiszen az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyi Felügyeleti Szervezete, a SEC a napokban hivatalosan is megvádolta a BitConnect alapítóját, Satish Kumbhanit Ponzi csalással. A SEC jelenlegi elnöke, Gary Gensler szerint a BitConnect egy tankönyvbe illő csalás volt, az alapítóknak és a vállalat fejeinek pedig soha nem volt szándékában egy valós üzleti modellt működtetni. Ennek megfelelően Kumbhanit a SEC nem kevesebb, mint 2 milliárd (!!) dollárra perli.

Kumbhani egészen elképesztő ígéretekkel csábította a befektetőket. Negyven százalék fölötti hozamokat ígért, automatikus kereskedési szoftverre hivatkozott, kihelyezett kriptovaluta kölcsönökről és liquidity poolokról makogott, gyakorlatilag mindent csinált és ígért, hogy újabb és újabb hétköznapi áldozatokat csábítson be az átverésbe. Bár sokan biztos meglepődnek, hogy bárki is elhitt ilyen elképesztő ígéreteket, de egyrészt sajnos sokan nem tájékozódnak kellőképpen mielőtt befektetési döntéseket hoznának, másrészt mindez a kriptovaluta robbanás ideje alatt történt, tehát még a befektetésekben rutinosaknak is elképzelhetőek lehettek a már említett extrém hozamok.

A kapott pénzzel a BitConnect soha nem végzett üzleti tevékenységet. Egy kis töredékét látszattevékenységek fenntartására fordították, egy nagyobb részéből a korábban csatlakozó befektetők “hozamait” fizetgették, amikor pedig elég pénz összegyűlt, akkor a vállalat vezetése egyszerűen ellopta az egészet.

Gensler szerint túl sok a csalás, erősebb szabályozói környezetre van szükség

Idén májusban már 5 másik  személyt is perbe fogott a SEC a BitConnect Ponzi botránnyal kapcsolatban. A SEC elnöke, Gary Gensler nemrég egy a Financial Timesnak adott interjúban figyelmeztette az olvasóközönséget, hogy a kriptó világ már nem sokáig fog tudni a hagyományos szabályozási kereteken kívül létezni. Gensler aki a hagyományos pénzintézetekkel szembenihez hasonló ellenőrzési, felügyeleti és szabályozói környezetet akar teremteni a kriptó világban is figyelmeztetett, hogy ha ez nem sikerül, akkor továbbra is a BitConnecthez hasonló csalások tucatjai fogják megkárosítani a befektetőket.

A BitConnect Ponzi séma szellemi atyjaként ismert, most vád alá helyezett 35 éves Satish Kumbhani indiai állampolgár, jelenlegi tartózkodási helye pedig ismeretlen. Utolsó ismert tartózkodási helye az indiai Surat városa, a felkutatására tett kísérletek pedig nem jártak sikerrel. Mint, ahogy a vagyonának feltérképezésére tett kísérletek sem igazán hoztak eredményt. Tehát sajnálatos, de nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre minden idők legnagyobb kripto csalása is ugyanúgy végződik, mint a többi. A haszonélvezők lelépnek a pénz nagy részével, soha nem sikerül őket rendesen elszámoltatni, és életük hátralévő részében gondtalanul élnek, az emberektől kicsalt milliókból.