Perbe fogtak újabb 5 személyt a BitConnect csalás miatt

Az amerikai pénzügyi és tőzsdefelügyelet öt magánszemély ellen nyújtott be vádakat a napokban a 2018-ban összeomlott BitConnect néven futó Ponzi séma ügyében. A BitConnect 2017 és 2018 között főként közösségi influenszerekkel kötött promóciós megállapodások segítségével közel 2 milliárd dollár értékben értékesített saját digitális értékpapírokat, anélkül, hogy valaha is szándékában állt volna a törvényben meghatározott módon a megfelelő hatóságok által meghatározott szabályoknak alávetnie magát, vagy ténylegesen értékteremtő pénzügyi tevékenységet folytatni.

Az oldal induláskor magát egy hitelplatformnak nevezte, ahol a felhasználók befizetéseiből, a vállalat különböző projekteket hitelez, majd az ügyfelek ezen hitelek kamatjaiból részesülve tehetnek szert anyagi haszonra. Sokak számára már a szolgáltatás alapjait alkotó elgondolás is azonnal gyanússá vált, mivel nehezen volt elképzelhető, hogy a sok ezer kisbefektető által összedobott tőke által nyújtott hitel hogyan tudna versenyezni a nagy intézményi szereplők által azonnal kihelyezhető dollár tízmilliárdokkal. Különösen úgy, hogy a BitConnectnek a saját hasznán kívül, még az ügyfelek hasznát is ki kell termelnie, ami mindenképpen magasabb hitelkamatlábakat eredményez.

Ahogy az elindulás után újabb és újabb részletek bontakoztak ki, egyre többen kongatták a vészharangot, de a FOMO (valamilyen kivételes lehetőség elszalasztásának félelme), és a mesterséges hype hatására újabb és újabb emberek öntötték a pénzt a BitConnectbe, és a BitConnect által kibocsátott saját kriptovalutába a BCC-be.

Egy ponton a szervezet minden befektetőnek 40 százalékos garantált havi hozamot igért (!!!), ami azért lássuk be még a legcsekélyebb pénzügyi ismeretek birtokában is azonnal beláthatóan gyanakvást keltő ígéret. Ha ez tényleg lehetséges lett volna, akkor az a befektető, aki 300 ezer forintot tesz be a projektbe, az három éven belül 15 milliárd forinttal tudott volna kiszállni, ami még papíron is túl szép lenne.

Sok pénz van a számládon, csak ne akard kivenni

A csalás végül az egyre több az online egyenlege szerint dúsgazdag, a „pénzéhez” azonban ténylegesen nem hozzáférő személy miatt 2018-ban úgy dőlt össze, hogy a szervezők a becslések szerint körülbelül 250-400 millió dollárral tudtak meglépni.

A most megvádoltak közül mind amerikai állampolgárok. Trevon Jamest, Craig Grant, Ryan Maasen és Michale Noble esetében a vádpont pénzügyi csalás kivitelezésében való részvétel, az ötödik vádlott, Joshua Jeppesen pedig a vádpontok szerint úgy segített pénzért cserébe befektetőket beszervezni a  projekthez, hogy megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy közben tudott a csalásról.

A BitConnect ügyében az FBI is nyomoz, immár több mint 3 éve, a 2018-as összeomlása óta. Jamest már ők is meghallgatták még 2 évvel ezelőtt, ő azonban változatlanul ártatlannak vallja magát. James egy csalásokat leleplező YouTube csatornán is feltűnt, ahol maga is áldozatként mutatta be magát, azonban az interjúban számos helyen kilóg a lóláb, a kommentelők pedig gyakorlatilag darabokra szedték. Egyébként ő a mai napig aktív kritpovaluta “elemző” / “promóter” / “startupper”.

Mindenesetre ami a csalás valódi, legnagyobb haszonélvezőit és kitervelőit illeti, az ő kilétükről fogalma sincs a nyomozóhatóságnak. A BitConnect csalás egybehangzó vélemények alapján a valaha volt legnagyobb kriptovaluta csalásként vonult be a történelembe, amit a szerencsétlenül járt befektetők összesen több mint 2 milliárd dollárja bánt.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.