Hogy ne vessz el a részletekben: itt az összes Bitcoin fork

Hogy ne vesszünk el túlságosan a Bitcoin hálózat fejlesztési intrikáiban, a kevésbé jártasaknak három típusú forkkal (vagy magyarosan hálózatfrissítéssel) kell megbarátkozniuk. A blokklánc fork során az eredendően egységes blokklánc tranzakciós történet kétfelé válik. E mögött több ok is állhat, előfordulhat váratlanul egy korábbi kódhiba miatt vagy akár tervezetten, melynek következménye egy új kriptopénz létrejötte.

Hard fork hálózatfrissítés során módosítanak vagy törölnek szabályokat a protokollból. Ha mindenki frissít a hálózaton, akkor nem történik blokklánc elágazás (tranzakciós történet elágazás), ha vannak akik nem és megvan az elegendő befolyásuk (bányászati, szavazati, részesedési stb.) a hálózaton belül, akkor beszélünk a klasszikus értelemben vett új bitcoin forkcoin születéséről (mint például a bitcoin cash is).

A soft fork során szigorítanak vagy hozzáadnak szabályokat a hálózathoz. Egy soft fork frissítés is kulminálódhat blokklánc elágazásban, de a többség hashereje, részesedése, szavazati ereje garantálja, a tranzakciós történet későbbi konvergenciáját. A bányász soft fork (miner activated soft fork – MASF) kiváltója a hasherő, a felhasználó aktiválta soft fork (user activated soft fork) felelősei a felhasználók.

Lévén egy dinamikusan fejlődő szektorról van szó, ezért a definíciók között óriási az átfedés és még pár évet várnunk kell, hogy egységes terminológia ülepedjen le az agyakban, ezért senki se vegye a fent írtakat szentírásnak. A bitcoin forkok eddigi történetét már annál inkább:

(Forrás: Bitcoin Magazine)

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük