Hogy ne vessz el a részletekben: itt az összes Bitcoin fork

Hogy ne vesszünk el túlságosan a Bitcoin hálózat fejlesztési intrikáiban, a kevésbé jártasaknak három típusú forkkal (vagy magyarosan hálózatfrissítéssel) kell megbarátkozniuk. A blokklánc fork során az eredendően egységes blokklánc tranzakciós történet kétfelé válik. E mögött több ok is állhat, előfordulhat váratlanul egy korábbi kódhiba miatt vagy akár tervezetten, melynek következménye egy új kriptopénz létrejötte.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Hard fork hálózatfrissítés során módosítanak vagy törölnek szabályokat a protokollból. Ha mindenki frissít a hálózaton, akkor nem történik blokklánc elágazás (tranzakciós történet elágazás), ha vannak akik nem és megvan az elegendő befolyásuk (bányászati, szavazati, részesedési stb.) a hálózaton belül, akkor beszélünk a klasszikus értelemben vett új bitcoin forkcoin születéséről (mint például a bitcoin cash is).

A soft fork során szigorítanak vagy hozzáadnak szabályokat a hálózathoz. Egy soft fork frissítés is kulminálódhat blokklánc elágazásban, de a többség hashereje, részesedése, szavazati ereje garantálja, a tranzakciós történet későbbi konvergenciáját. A bányász soft fork (miner activated soft fork – MASF) kiváltója a hasherő, a felhasználó aktiválta soft fork (user activated soft fork) felelősei a felhasználók.

Lévén egy dinamikusan fejlődő szektorról van szó, ezért a definíciók között óriási az átfedés és még pár évet várnunk kell, hogy egységes terminológia ülepedjen le az agyakban, ezért senki se vegye a fent írtakat szentírásnak. A bitcoin forkok eddigi történetét már annál inkább:

(Forrás: Bitcoin Magazine)

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.