Hogyan fog alakulni a digitális valuták jövője? Meditáció

Sokszor megfordul a fejünkben az, hogy hogyan fog alakulni a jövő. Ez nemcsak a magánéletünkre igaz, de a pénzügyekre is.

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a kriptovaluták, a digitális valuta, illetve általánosságban véve a digitális eszközök, komoly változásokat hoznak a pénzügyi szektorba, megváltoztatva ezzel a pénzről alkotott elképzeléseinket. Ez jól is van így, hiszen a világ folyamatosan változik, miért ne változna a bank- és pénzügyi szektor. Mivel viszont nem létezik két egyforma ember a világon, nincs két azonos elképzelés sem a kriptovaluták, a digitális eszközök és a blokklánc technológia jövőjéről. Ti mit gondoltok a kriptovaluták jövőjéről?

Nézzünk néhány jövővel kapcsolatos elképzelést!

Jens Beckert, „Imagined Futures” elnevezésű gazdasági koncepciója alapvetően azt mondja, hogy a hagyományos gazdasági teóriák, ahol a döntések a történelmen alapulnak, nem igazán helyesek. Az emberek inkább olyan jellegű döntéseket hoznak, amelyek véleményük szerint a jövőben működőképesek lesznek. Mindenkinek van lehetősége arra, hogy eldöntse, mit akar majd tenni és mit nem.

Beckert szerint ezek az elképzelések még akkor is fontosak, ha netán nem valósulnak meg, hiszen az embereket egy olyan jövő felé tereli, ahol az elképzeléseket és ötleteket nyíltan megoszthatják egymással.

A digitális valuták jövője

A kriptovaluták és a blokklánc technológia jövőjéről mindennap új elképzelések és jóslatok születnek. Viszont semmi biztosíték nincs arra, hogy melyik fog megvalósulni és melyik nem. Elmondható például az is, hogy bár sokan a bitcoinra úgy tekintenek, mint a kriptovalutákat beindító hajtóműre, ma már a legtöbb kriptovaluta és digitális valuta nagyban különbözik attól, amit Satoshi Nakamoto létrehozott.

Úgy tekinteni a bitcoinra, mint a például a ripple-re, rendkívül kényelmes megoldás, de igen félrevezető. E két érme esetében ugyanis megjegyezhetjük, hogy két teljesen eltérő technológián alapulnak, eltérő mechanizmusokat használnak, és különböző helyet foglalnak el a piacon is. A digitális tokenek, mint például a Facebook Libra és a Telegram Ton pedig még nagyobb különbségeket mutatnak. Az újonnan érkező eszközök gyakran küzdenek azért, hogy az emberek megértsék a köztük és a többi eszköz közötti eltéréseket.

Vegyük például a Librát. Egyes jelentések szerint a Libra a „Facebook Bitcoin”, de ez nem igazán fedi a valóságot. Sokan beszélnek az állítólagos decentralizált vállalatok konzorciumáról, amely a Librát fogja majd irányítani, de a valóságban egyáltalán nem ilyen decentralizált a közösségi média vállalata.

Fontos azt is megjegyezni, hogy ez az iparág rengeteg széles spektrumú projektet dédelget, melyekhez nyilvánvalóan számos különböző ígéret és ötlet kapcsolódik. Bár úgy tűnik, hogy a kriptovaluták, a tokenek és a digitális eszközök ugyanazért a piacért harcolnak, azt nagyon eltérő módon teszik. Már az elején érdemes tisztázni, hogy minden egyes digitális eszköz más szemléletmóddal rendelkezik. Ha megértjük azt, hogy a jövő szubjektív, és hogy a projektek, a szabályozók, és mi magunk is azok vagyunk, akkor egyszerűbb lesz a helyzetünk, hiszen könnyebben fogadjuk el mások jóslatait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.